Не знаехме, че е измръзнал човекът, когато разбрахме го пуснахме,

...
Не знаехме, че е измръзнал човекът, когато разбрахме го пуснахме,
Коментари Харесай

Скандалът Се Развихря! Хижари Отказаха Подслон На Бедстващ Турист На Витоша! Хвърчат Глави!

Не знаехме, че е измръзнал индивидът, когато разбрахме го пуснахме ", изясни обаче шефът на подслон Черни връх - Чавдар Евтимов.

" Ние просто бяхме тъкмо сега на новата година, бяхме с вдигнати чаши за наздравица. Не можем да тичаме непрестанно. Имаме потребност от преживявания, с изключение на да обгрижваме тичащи в планината ", добави партньорката му Ирина Костова.

Двамата държат заслона чартърен 20 години.

Потърпевшият е Кирил Радев - компютърен експерт и рисков състезател, потвърден като бегач на дълги дистанции при тежки условия. Решава да посрещне Нова година на Черни връх с другари. Но да стигне до там леко облечен, с бягане от центъра на София.

Димитър Кенаров дружно с другари, измежду които полярни откриватели на северни елени, също покорява Черни връх с концепцията да посреще 2019-а там. С Кирил се чакат на върха. Когато стигат обаче заслонът е заключен, макар че вътре има хора. Кирил е мощно охладен и има потребност от помощ. Тропа, само че никой не му отваря. След дълго боричкане по вратата и кряскане групата е посрещнати враждебно, а запис изработен от Кенаров, разкрива момента на безапелационния отвод, даден в извънредно спешната обстановка.

" Единственият метод, по който ги накархме да отворят вратата беше откакто бяхме извикали Планинската избавителна работа - аз им споделих по телефона - апелирам ви, обадете се на тези хора и ги накарайте да отворят вратата ", споделя другар на измръзналия Кирил.

" Вкарах индивида вътре, само че му бяха крещяли 10 минути, беше в далечния завършек на стаята надалеч от печка, без да му предложат една чаша чай. Хипотермията не е като да си ударите пръста, един час по - късно можеше този човек да не е в схващане ", отбелязва още той.

Началникът на Планинската избавителна работа Емил Нешев разяснява, че младежът е бил " гол " и неопитен за обстановката, в която е попаднал: " По едно термобельо, къси панталони, с едно тъничко якенце и един бъф, който да му защищава лицето ".

" Момчето несъмнено е добър планински бегач, само че във всяко съревнование има минимална наложителна екипировка, без която не можеш да стартираш, а той съгласно мен нямаше такава ", акцентира той.

Според него рискът за живота с такава екипировка е още по-голям при рухване в миг, когато си самичък - няма по какъв начин да оцелееш дълго имобилен с толкоз леко облекло.

" 30 година съм в тази планина и знам, че на Черни връх няма място, където непрекъснато да можеш да се настаниш ", акцентира още спасителят.
Tags: ОЩЕ СКАНДАЛИИНТРИГИЛЮТИ ЧУШКИАФЕРИ
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР