Не забравяйте, че зад въпроса за автокефалията на църквата в

...
Не забравяйте, че зад въпроса за автокефалията на църквата в
Коментари Харесай

Митрополит Николай: След украинският ще се реши и македонският църковен въпрос

Не забравяйте, че зад въпроса за автокефалията на църквата в Украйна стои въпросът за статута на църквата в Северна Македония. Както се реши първият, по този начин ще се реши и вторият. Това сподели пловдивския митрополит Николай, който предходната седмица намерено се опълчи на това да взе участие в приема в София на делегацията, водена от съветския Волоколамския митрополит Иларион, съобщи БГНЕС.
" Намирам за извънредно обидно български архиереи да бъдат набеждавани, че са проводници на ползи разнообразни от ползите на Светата православна черква и православното осъществяване в България. Винаги в служението си съм се стремял по съвест да не отстъпвам православната ни религия и да пазя достолепието на Българската патриаршия. За жал, заради насадени комплекси в част от обществото ни, това от време на време се оказва много самотно занятие ", споделя той във връзка на отхвърли да взе участие в приема и акцентира: " Уважение ние сме оказвали и оказваме на всеки архиерей от друга поместна православна черква, посетил България. В взаимозависимост от подтекста, обаче, от време на време прекомерната проява на внимание може да бъде контрапродуктивна. Бих споделил същото и на нашите събратя от други поместни църкви. Прекаленото внимание, което те демонстративно оказват на някои български митрополити, не прави услуга нито на тези митрополити, нито на БПЦ, нито на съответната друга черква. Политиката " разделяй и владей " е имперска политика, която в църквата прави неприятно усещане ".
Митрополит Николай признава, че се тормози от това, че " във въпросите за автокефалията започнаха да играят роля съображения от политически и геополитически темперамент, като грижата за спасението на душите и за порядъка в църквата като че ли остава на по-заден проект. Ако Руската православна черква беше откликнала на въжделенията на православния народ в Украйна да има своя независима подчиненост и беше дарувала автокефалия, в този момент щеше да е църква-майка и нямаше да водим този диалог ".
Според него " въпроси, като този за автокефалията на църквата в Украйна не можем да затворим зад стените на Светия Синод, даже и да желаеме ". " Светият Синод ще вземе решение по този и други сходни въпроси, спазвайки разпоредбите на Светата Православна Църква, само че полемиката преди този момент няма по какъв начин да бъде ограничавана. Тя си върви измежду православния народ и е по-добре да участваме интензивно в нея и даже да я насърчаваме, с цел да чуем мнението на народа, а и той да чуе мнението на архиереите си. Не забравяйте, че зад въпроса за автокефалията на църквата в Украйна стои въпросът за статута на църквата в Северна Македония. Както се реши първият, по този начин ще се реши и вторият ", акцентира пловдивския митрополит Николай.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР