„Не вярвам да се стигне до такава ситуация, защото основната

...
„Не вярвам да се стигне до такава ситуация, защото основната
Коментари Харесай

Шарков: Най-чистият механизъм за подпомагане на болниците е чрез цените на клиничните пътеки

„ Не имам вяра да се стигне до такава обстановка, тъй като главната ни роля е да се грижим за пациентите и те да бъдат лекувани. Но е доста е мъчно, когато управленията на лечебните заведения са сложени пред тежкото решение кое да бъде техен приоритет, тъй като в разходната част те си заплащат безусловно всичко. “ Това сподели пред bTV някогашният здравен министър доктор Таня Андреева в отговор на въпрос има ли риск лечебните заведения да връщат пациенти и да затворят порти поради фрапантното нарастване на разноските.

„ В момента лечебните заведения работят със мощно понижен финансов запас по доста аргументи. Една от главните е, че Здравната каса понижи техните бюджети с към 15%, а втората е, че медикаментите и изделията внезапно качиха цените си “, добави тя.

Зам.-директор по лечебната част в УМБАЛ „ Лозенец “ доктор Светлин Сталянов съобщи, че обстановката при тях не е доста по-различна от другите лечебни заведения. „ Пациент, който се нуждае от хоспитализация не е върнат. Но желая да подчертая, че към разноските на лечебните заведения сега, даже и в хипотезата без нарастването на цените, в условия на Коронавирус рецесия сумите нарастват. Ако в една реанимация с 10 кревати, работят два респиратора, в изискванията на Коронавирус сме имали дни, в които са работели по 40 респиратора в продължение на 10-15 дни. Само по себе си това води до в допълнение увеличение на сметките на лечебните заведения, за какво е обвързвано с натоварване на самата инсталация. В този смисъл над три пъти се покачват цените “, сподели той.

„ Към момента болница „ Лозенец “ няма неизплатени сметки “, добави доктор Сталянов.

„ Когато приказваме за цените в опазването на здравето и преди рецесията те изостават с над четири пъти от другите цени в стопанската система, тъй че те са подценени и преди рецесията. Вследствие на рецесията и инфлационната серпантина, в която се намираме, това в допълнение основава преса, която се вижда както в покачването на цените на тока, по този начин и в потребността на повишение на заплатите. Тези лекари би трябвало да хранят фамилиите си, което също е част от целия развой “, съобщи здравният специалист Аркади Шарков.

„ Когато приказваме за директна помощ, това може да стане както под формата на дотации, по този начин и посредством преференциални контракти с ЕРП-тата, само че дълготрайно вярната позиция е лечебните заведения да се върнат към главната си активност и да бъдат заплащани за нея, за което е нужна актуализация на цените на клиничните пътеки. Минималният %, от който би трябвало да тръгне тази актуализация би трябвало да е 15% и да стигне до 30% “, сподели Шарков.

Той беше безапелационен, че в случай че би трябвало да има директна дотация за държавните и общинските лечебни заведения за краткотрайно излекуване, тя би трябвало да пристигна от страната и общините. „ Това краткотрайно излекуване може да докара до проблеми във връзка с договорите, които сме подписали с Европейски Съюз. Най-чистият механизъм е посредством цените на клиничните пътеки въз основата на активност “, добави Шарков.

„ Може би на 90% от клиничните пътеки цената не е обновена в последните 5 години. Това значи, че лечебните заведения дотират личната си активност посредством други клинични пътеки и не е за занемаряване, че във всяка болница нарастват доплащанията от пациентите “, сподели доктор Андреева.

В отговор на въпрос по какъв начин ще се оправят, в случай че страната не им помогне, доктор Сталянов сподели, че няма да се допусне компромис с качеството и понижаване на личния състав. „ Част от проблемите ги решаваме с вътрешно преструктуриране. Проблемът може да се реши и посредством заеми, само че не е желателно “, сподели доктор Сталянов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР