Не вярвах, че т.нар. сглобка ще се разпадне и ще

...
Не вярвах, че т.нар. сглобка ще се разпадне и ще
Коментари Харесай

Ще има ли изненади на вота и ще се състои ли разговорът между политиците и хората?

Не имах вяра, че така наречен сглобка ще се разпадне и ще стигнем до изключителни избори. Но след като логиката се счупи, би трябвало да се подготвим занапред за огромни изненади и че следващият парламент по доста малко неща ще наподобява на настоящия. Ще се трансформират значително нещата. Ще имаме кардинално друга настройка на парламентарната конструкция. При всяко състояние Политическа партия няма да успее да резервира статута си на основен фактор. Това мнение изрази пред БНР социологът Юрий Асланов. 

Според него " главните виновници да стигнем дотук поради конституционните промени " в този момент са и най-големите съперници на служебния кабинет " Главчев " и " може би отсега се приготвят оправдания за неизбежния по-лош резултат на Политическа партия ". По думите му в полза на ПП-ДБ е било двата вота да бъдат извършени поотделно, тъй като в случай че европейските избори предхождаха националните, това би минимизирало вредите им на националните. 

" Нито вътрешният министър, нито Министерство на вътрешните работи прави изборите. Министерство на вътрешните работи дава отговор само за ограничението на добре известни порочни практики и за защитата на изборния развой. Няма никаква роля в това да наглася резултати или да фалшифицира данни ", сподели Асланов и дефинира идните избори като много сложни.

" Имаме огромни разлики сред изборните описи за парламентарни и за европейски избори. Това ще сътвори освен механически проблеми. Това ще ни изправи пред блъсканица. На всичкото от горната страна гласуваме и по разбъркан метод – с машини и хартиени бюлетини. Хаос в изборните секции ще има ", предизвести социологът.

Двата месеца до изборите са заредени с капацитет за кавги, които към този момент започнаха, в които са забъркани основни имена от Политическа партия, а това в допълнение ще трансформира изборните настройки, разяснява Асланов.

Ясно е, че разговор сред политиците и хората няма да има, по тази причина и изборната интензивност ще е по-ниска и от това ще се възползват " част от играчите, които са стимулирани да се потвърдят " –,, " ",, евентуално и Има Такъв Народ, добави той.

Преди избори се приказва всичко и доста малко от него се случва след изборите, подсети Юрий Асланов, като изрази " предусещане, че резултатът от изборите ще изненада всички и ще направи безсмислена огромна част от предизборното говорене ".

" Ще завоюва този, който стартира диалог с хората, а не като част от разправията сред политическите сили. "

На 9 юни следва да се въздържим от присъединяване като миманс, тъй като народът няма тази функционалност. Много значим въпрос ще бъде интензивността – колко от нас няма да се държат в политиката като на сеир и да се опитаме като общество и жители да създадем нужните корекции.

Тази позиция застъпи в предаването " Преди всички " политологът доцент Албена Танева, учител в Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

В спешно време популизмът има постоянно повече шансове. Ако в идващите 2 месеца се снижи прагът на чувството за рецесия, и популизмът ще снижи резултата си, уточни тя.

" Непрекъснато се подават благоприятни условия да се нагнети още повече напрежението в обществото в предизборна обстановка. Вместо за политика, имаме мотив да приказваме за престъпни сюжети. Някой е извънредно умел манипулатор. Продължаваме да имаме един и същи систематичен проблем. Обществото укрепва и стартира да става по-малко наивно ", разяснява доцент Танева.

Работата на служебното държавно управление е да продаде едни сложни избори – за народен и за европейски парламент, означи преподавателят.

" Двете тематики би трябвало да бъдат еднообразно показани на нашето внимание. Колкото повече хора отидат да гласоподават, толкова по-малко на сценарните екипи ще им се получи в същия мащаб това, което са замислили. "

Служебното държавно управление би трябвало да разсее чувството, че изборите и Министерство на вътрешните работи са двете най-свързани понятия, съобщи още тя.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР