Не всички растения са добри съседи. Някои не понасят да

...
Не всички растения са добри съседи. Някои не понасят да
Коментари Харесай

Много лесно! По-богата реколта и вкусни зеленчуци в двора с ...

Не всички растения са положителни съседи. Някои не понасят да вирят до лук, други - до домати. Има цяла просвета, отдадена на това по какъв начин да организираме по този начин градината си, че да изберем най-хубавия комшия за всяко растение - алелопатията. Спазването на нейните правила ще ни помогне както да добиваме по-добра, по-богата и по-качествена годишна продукция, по този начин и при оправянето с вредители. Вкусът на плодовете, зеленчуците и билките става доста по-добър. Състоянието на почвата се усъвършенства, а ние ще оползотворим доста по-ефективно пространството в градината.

Нека забележим кои са положителните съседи за най-популярните култури и кои да се засаждат надалеч една от друга, на най-малко няколко реда разстояние.

Фасул

Фасулът е много взискателен към своите директни съседи. Предпочита да не дели пространството с представители на семейство Зелеви (Кръстоцветни), написа „ Рурълспраут “. Затова не засаждайте боб наоколо до броколи, карфиол, кейл. Избягвайте също по този начин съседи като чесън, лук, праз. Фасулът ви ще се усеща добре до целина, краставици, царевица, репички, ягоди.

Зеле

Зелето заема много огромно пространство в градината. Не обича за комшия фасула. Трябва да избягвате развъждането му и наоколо до домати. Босилек и зеле също не са добра компания. До зелето е добре да засадите някои ароматни билки като да вземем за пример розмарин, мента, копър, мащерка. Добри съседи са също по този начин чесънът, лукът и целината.
Моркови

За да имате хубава годишна продукция моркови, избягвайте да ги сеете наоколо до копър и пащърнак. Копърът може да блокира растежа на вашите моркови, а също така може да притегли някои нездравословни инсекти. Пащърнакът пък е предразположен на същите заболявания като морковите. Добри съседи обаче са фасулът, репичките, марулята, грахът, зеленият лук, дивият лук и празът, който отблъсква морковените мухи.

Царевица

Триото „ Три сестри “ е типичен образец за алелопатия, наследен ни още от античните индианци. Царевицата получава изгоди от фасула, който фиксира азот в почвата, и от тиквата, чиито листа пазят сянка на почвата, като по този метод не разрешават тя да прегрее, а също така държат плевелите надалеч. Единствената просвета, която царевицата не понася наоколо, е доматът. Не единствено че и двете имат потребност от обилни количества хранителни субстанции. Но и двете дружно притеглят телени червеи и рискови гъсеници.

Освен до боб и тиква целесъобразно е да засадите царевицата до босилек, краставица, копър, пъпеши, репички.

Краставици

Пъпеши, култивиран чай и картофи не би трябвало да се отглеждат наоколо до краставици. Избягвайте също по този начин босилека, защото той може да придаде своя мирис и на краставиците. Добър комшия е фасулът, който ще помогне да се фиксира азот в почвата. Друг подобаващ избор са марулята и грахът, който също оказва помощ за фиксирането на азот. Репичките пък отблъскват някои вредители.

Патладжан

Патладжаните не са доста придирчиви към съседите си. Единственият новобранец е дивият копър, за който споделят, че няма доста другари и по тази причина е добре да се засява на свое лично пространство. Добре е да отглеждате патладжани наоколо до грах и боб, защото спомагателният азот в почвата им въздейства добре. Мащерка и естрагон също са положителни съседи. Спокойно може да засадите патладжаните също и до други представители на същото семейство като пипер, домати и картофи. Друг подобаващ комшия е спанакът, който може да се отглежда в тяхната сянка.

Чесън

Несъвместими до чесъна са боб, грах, магданоз, аспержи и култивиран чай.

Но описът с положителни съседи е дълъг. Той включва броколи, зеле, моркови, карфиол, копър, патладжан, овошки, кейл, пипер, спанак, домати и други

Има и декоративни растения, които също извличат изгода от съседството си с чесъна, като измежду тях са туртите и даже розите. Билки като лайка, бял равнец и чубрица пък му оказват помощ да пораства здрав и мощен.

Маруля

Марулята не обича да дели територия с членове на семейство Зелеви. Вероятната причина е, че се конкурират за влагата в почвата.

Каквато и да е повода, марулята избира компанията на цвекло, моркови, краставици, лук, репички, грах, пащърнак, домати и ягоди.

Според някои градинари марулята се развива добре наоколо до царевица и слънчоглед.

Лук

Лукът е добър комшия за много растения. Но има и такива, в чиято компания не се усеща добре. Не садете лук наоколо до грах и боб, до аспержи и култивиран чай. Добре е да пазите отдалеченост сред другите типове като праз и чесън, защото луковите личинки елементарно се трансферират от едно растение на друго. Вместо това засадете лук наоколо до броколи, брюкселско зеле, зеле, моркови, маруля, кейл, пипер, домати, ягоди.

Грах

Грахът не се възприятие добре в компанията на лука. Мнозина считат, че и чесънът не е добър комшия. Всъщност би трябвало да държите граха надалеч от всички типове алиуми. Това включва и дивия лук.

Грахът има свойството да усилва азота в почвата. Затова е другар с доста култивиран култури като боб, моркови, целина, царевица, краставици, патладжани, пипер, репички, спанак, домати и други

Пипер

Списъкът на недружелюбните култури е много по-къс от този на неговите другари. Трябва да имате поради, че не би трябвало да садите пипер наоколо до зелеви и див копър. Впечатляващо е обаче какъв брой други растения са му другари. Това ви дава много благоприятни условия при образуване на градината. Засадете билки до пипера, с цел да отхвърлен мухите и трипса и да привлекат потребни инсекти. Подходящи за задачата са босилек, зелен чай, копър, риган, магданоз, розмарин. Планирайте в градината си и други допълващи зеленчуци като цвекло, моркови, краставици, патладжан, маруля, репички, спанак и домати.

Картофи

За да получите добра годишна продукция от картофи, преди всичко би трябвало да ги опазите от колорадския бръмбар, който се развъжда със скоростта на светлината. Следващата задача е да намерите оптималното количество вода. Ако е прекалено много, те стават прекомерно огромни и се напукват. Ако е малко - ще приберете вместо картофи фъстъци. Избягвайте за компания на картофите зелеви, домати, моркови, краставици, тиква, аспержи, слънчоглед и див копър. Добра компания ще им вършат чесън, лук, зелен лук, грах, боб, царевица, марули, спанак и репички.

Домати

Доматите са на върха на листата на градинарите за желани култури. Те обаче не се отглеждат толкоз елементарно. Трябва да внимавате за светлината, за точното количество вода, да вземете поради неприятелите и заболяванията. За най-хубава годишна продукция избягвайте засаждането им до всички членове на семейство Зелеви, до царевица, копър, патладжан, пипер, картофи и див копър.

Вместо това засадете доматите до босилек, боб, чесън, моркови, маруля, турти, лук и други

Тиквички

Ако си търсите елементарно за развъждане растение, тиквичките ще оправдаят вашите упования. Добре е обаче да се отглеждат надалеч от картофи и тикви. Затова пък може да се засадят наоколо до царевица и боб, както и да билки като див лук, мента, риган, магданоз.

Ягоди

Избягвайте съседи от семейство Зелеви, както и тип лук. За да им помогнете да процъфтяват, е добре да засадите наоколо до тях чесън и лук, които ще ги пазят от вредители.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР