Не всички мазнини са вредни за вашето здраве. Всъщност, консумацията

...
Не всички мазнини са вредни за вашето здраве. Всъщност, консумацията
Коментари Харесай

Обичате мазна храна? Задължително прочетете това!

Не всички мазнини са нездравословни за вашето здраве. Всъщност, потреблението им е от значително значение за организма, а някои даже пазят сърдечно-съдовата система. Изданието „ Sabervivir “ разкрива кои са те.
Това е фраза, която съвсем всекидневно чуваме като мантра: мазнините са нездравословни за здравето и би трябвало да заобикаляме включването им в диетата. Това обаче е погрешно. Или най-малко не напълно правилно. Не всички липиди са нездравословни за организма. Всъщност мазнините извършват някои основни функционалности в тялото ни. Те са нужни за формиране на клетъчни мембрани, служат като средство за асимилиране на мастноразтворими витамини (A, D, E и K), имат значима функционалност като „ възглавница “ за подкрепяне на жизненоважни органи и са източник на стероиди, съединения Органични субстанции, нужни за задействане на доста органични функционалности, като образуването на мъжки и женски хормони. Разбира се, употребявани в остатък, мазнините предизвикват по-голям риск от наднормено тегло и затлъстяване и болести, свързани с тези хранителни разстройства.
Ключът към потреблението на липиди по здравословен метод е да се прави доста добра разлика сред другите типове, които намираме за налични (тъй като в действителност някои са нездравословни и благоприятстват появяването на сърдечно-съдови болести, а други спомагат за понижаване на тяхната честота) и количеството, което ние би трябвало да прибавим към нашата диета.
Наситени и ненаситени
Липидите са органични молекули, формирани в по-голямата си част от въглерод и водород. В наситените мазнини всички въглеродни атоми са свързани с водородни атоми (молекулите са наситени). Този вид липид се намира съвсем извънредно в животинското царство, макар че участва и в кокосовото или палмовото масло. От своя страна, ненаситените мастни молекули имат някои свободни въглеродни атоми. При стайна температура те са течни и нормално ги познаваме като масла. И най-после, хидрогенираните или „ транс “ мазнини се получават посредством засищане посредством промишлен развой на масло с водородни атоми. По този метод те минават от ненаситени към наситени и се втвърдяват.

От всички типове мазнини „ транс “ са най-вредни за здравето: те предизвикват атеросклерозата (натрупване на плаки в артериите) и покачват равнищата на неприятния холестерол (LDL) в кръвта и триглицеридите. Тези мазнини участват на първо място в индустриалните сладкиши и готовите храни. Трябва да намалите приема им до най-малко.
Голямото семейство Омега
Най-полезните за тялото мазнини са мононенаситени и полиненаситени. Тези типове липиди даже имат защитна роля против сърдечно-съдови болести, защото спомагат за повишение на по този начин наречения „ добър “ холестерол (HDL) и понижаване на „ неприятния “ (LDL). Мононенаситените мастни киселини са известни с името Омега 9 мастни киселини и участват в зехтина, ядките или авокадото. Междувременно полиненаситените мастни киселини са известни в народите като Омега 3 и Омега 6. Синята риба, ядките и някои растителни масла са източници и на двете мастни киселини.
Необходимо е да се употребяват мазнини от друг вид с диетата, тъй като те са от значително значение за организма, изключително ненаситените мастни киселини, които тялото не може да синтезира. Но каква е целесъобразната дневна доза? Според Световната здравна организация (СЗО) мазнините би трябвало да покриват 30 % от дневния ни калориен банкет. Но внимавайте, наситените би трябвало да са под 10 %, а „ транс “ - по-малко от един %. Останалото би трябвало да ги покрием с ненаситени мазнини.

Храни, богати на положителни мазнини
Има шепа храни, които съдържат здравословни мазнини, както и други съществени хранителни субстанции за поддържане на положително здраве. Ето няколко.
Студено пресован зехтин: Течното злато от средиземноморската диета е богато на витамини, мастни киселини и антиоксиданти. Той е източник на полифеноли, субстанции с огромна противовъзпалителна и антитромботична мощ, които защищават от сърдечно-съдови болести. Също по този начин е богата на Омега 3 мастни киселини и олеинова киселина, тип мононенаситени мазнини, които понижават равнищата на " неприятния " холестерол в кръвта и усилват " положителния ".
Синя риба: Риба звук, сьомга, паламуд, хамсия, скумрия, сафрид и сардини имат нещо общо: те съдържат доста здравословни липиди под формата на Омега 3 мастни киселини, вещество, което оказва помощ да се поддържат оптимални равнища на холестерола в кръвта и също по този начин отбрана ендотелът (вътрешната стена на кръвоносните съдове) и има антитромботични свойства.

Ядки. Бадемите, орехите или лешниците съдържат фибри, протеини, витамини, минерали и моно и полиненаситени мазнини. Консумацията им е обвързвана с по-нисък риск от сърдечно-съдови болести, диабет вид 2 и метаболитен синдром. Трябва да ги консумирате сурови и в дребни количества.
Авокадо. Този апетитен плод е богат на фибри, минерали (особено калий, който има противовъзпалителен ефект); витамин Е, който е мощен антиоксидант и на първо място мононенаситени мастни киселини, доста потребни за попречване на коронарна болест на сърцето.
Семена. Слънчогледови и тиквени семки или ленено, сусамово, маково или чиа семе са доста потребни за организма. Съдържат минерали (калий, фосфор, магнезий), витамини (особено Е) и ненаситени мазнини. Вкусни са, в случай че ги добавите да вземем за пример към салата.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР