Не всички мазнини са създадени по един и същи начин

...
Не всички мазнини са създадени по един и същи начин
Коментари Харесай

Какво представляват трансмазнините и защо са толкова вредни за нас?

Не всички мазнини са основани по един и същи метод и не всички са здравословни. Има такива, които могат да покачат риска от съществени болести. Става дума за така наречен трансмазнини, които Световната здравна организация възнамерява да отстрани от всички храни до 2023 г.

През 2003 година Дания става първата страна, която не разрешава тези мазнини, а скоро след нея това вършат и Съединени американски щати. Според експертите трансмазнините са ненужни токсични химикали, които убиват и няма причина хората да не престават да поемат този риск, консумирайки ги.

Какво в действителност съставляват трансмазнините?

 Трансмазнини

Съществуват два типа трансмазнини – естествени и изкуствени. Животни, от които се създават месни и млечни артикули, основават дребни количествена естествени трансмазнини, които след това се усилват при получения подготвен артикул. Все още не са осъществени задоволително изследвания, които да потвърдят въздействието им върху човешкото здраве.

Изкуствените са нещо напълно друго. Те са основани от индивида при развой, наименуван хидрогениране. При него към течни мазнини, като растителното масло да вземем за пример, се прибавят водородни молекули, с цел да се премине от течно в твърдо положение. Крайният резултат се показва в появяването на хидрогенирани масла, за които евентуално сте чували.

Защо към храната се прибавят трансмазнини?

Най-често срещаният тип мазнини са PHO, които намират място в модифицираните артикули като разнообразни дребни сладки, бисквити, ядки, картофен чипс, сметана за кафе, пържени храни, понички и така нататък Преди не е имало задоволително информация за тези нездравословни мазнини и производителите са ги употребили, тъй като са евтини, с дълъг период на валидност, придаващи добър усет на храната.

Как трансмазнините въздействат върху нашето здраве?

 Храни с трансмазнини

Храните с високо наличие на този тип мазнини нормално са богати на захар и калории и могат да допринесат за увеличение на тежестта, както и за насърчаване на диабет от втори вид. Освен това значителен % сочи, че трансмазнините усилват доста риска от сърдечни болести.

Добрана вест е, че от ден на ден области забранявате потреблението на такива мазнини в своите заведения и места за хранене. Впоследствие следва да се забрани и доставянето им по питателните вериги, с цел да се ограничи достъпът им и до домовете на хората.

Не всички мазнини са нездравословни. Както споменахме, би трябвало да избягате тези артикули, които съдържат хидрогенирани масла.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР