Не виждам ефективност от широко прокламираните и много добре промотирани

...
Не виждам ефективност от широко прокламираните и много добре промотирани
Коментари Харесай

Станислав Младенов: Помощ трябва да има за всички бизнеси със спад в оборотите над 20% в сравнение с годината преди пандемията

Не виждам успеваемост от необятно прокламираните и доста добре промотирани от министър Кирил Петков заеми, съобщи специалистът в Съвета по стопанска система на Българска социалистическа партия - София
Държавата би трябвало да обезпечи помощ и поддръжка за всички бизнеси в страната, които записват спад в оборотите си най-малко 20% спрямо индикаторите в годината преди пандемията от Covid-19. Това съобщи Станислав Младенов, специалист в Съвета по стопанска система към Градската организация на Българска социалистическа партия – София. Той е безапелационен, че е извънредно незаслужено вниманието да бъде съсредоточено единствено върху тези бизнеси, които са затворени със заповедта на министъра на опазването на здравето, налагаща ограниченията против разпространяването на вируса.

" Има голям брой бизнеси, които индиректно страдат от пандемията поради съкращаване или раздробяване на веригите за доставки или понижаване на размерите от работа в резултат на спрялата активност на техни контрагенти заради наложените в министерската заповед ограничения против разпространяването на Covid-19. Не разбирам несъответстващото държание на държавните институции по отношение на тези бизнеси. Собствениците на заведения и хотелиерите имат изцяло обективни претенции за компенсации, с цел да оцелеят на пазара и да запазят работните места на чиновниците си. Това е извънредно значимо освен от икономическа, само че и от социално-битова позиция. Но около тях има още доста бизнеси и хора, които страдат. Сред тях са и таксиметровите водачи. Тяхната работа също понижава в резултат на ограниченията против Covid-19. Те също са наранени. Но на тях никой не оказва помощ, не получават компенсации, тъй като работата им не е спряна със заповедта на министъра на опазването на здравето ", разяснява Станислав Младенов.

Той напомни, че Българска социалистическа партия има предложение в икономическите си ограничения за справяне с последствията от пандемията за основаване на процедура за ликвидност, която да е на стойност не по-малко от милиард лв. за всички наранени браншове. " Държавата сега е извънредно несправедлива в отношението си към бизнеса, а нейно обвързване е да се грижи еднообразно за всички. Защото всеки бизнес и чиновник в него е поданик ", добави специалистът на Българска социалистическа партия - София.

Според Младенов, мярката " 60:40 " е обществена и добра, само че надалеч не е задоволителна. " Не виждам икономическите ограничения на служебното държавно управление да работят. Не виждам успеваемост от тези необятно прокламирани заеми, които бяха доста добре промотирани от министър Кирил Петков. А това е проблем. Не разбирам и друго – за какво никой не работи в посока активиране на клаузите в Плана за възобновяване и резистентност, които разрешават взимането на заемен запас? Това е опция за извънредно преференциално в допълнение финансиране. Евтин запас е. А България е страна с доста добра фискална дисциплинираност и има опция да вземе заем. Да, разбирам, че това би забавило влизането на страната ни в еврозоната. Но в актуалната обстановка, когато би трябвало да се оправим с заплахата от апетит, еврозоната едва ли е главен блян на българските жители. Доброто и мъдро ръководство изисква да мислиш първо за добруването на народа си и чак по-късно за Брюксел. Защото гладни, небогати и унижени хора няма по какъв начин да бъдат горди европейци ", сподели Станислав Младенов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР