Не трябва всяка болница да разкрива отделения за лечение на

...
Не трябва всяка болница да разкрива отделения за лечение на
Коментари Харесай

Управляващите отхвърлиха готов план срещу кризи като ковид

Не би трябвало всяка болница да разкрива отделения за лекуване на ковид Бях доброволец и на място видях проблемите на здравната система, споделя проф. Георги Михайлов
 На идните парламентарни избори професор Георги Михайлов е лидер на листата за Първи многомандатен изборен регион - Благоевград. Той е роден на 25 април 1958 година и е народен представител от парламентарната група на Българска социалистическа партия и в сегашното Народно заседание. Ето какво сподели проф. Михайлов за ръководството на коронакризата и опазването на здравето у нас.

- Проф. Михайлов, вие бяхте част от доброволческите екипи в лечебните заведения в Свищов и в Гоце Делчев, какво ще разкажете от опита си там?
- За страдание с сътрудника Тимчев /б. ред. доктор Илиян Тимчев/заварихме една много занемарена и остаряла леглова база с доста софтуерни проблеми. Технологичната подготвеност и осигуреност на огромна част от българските лечебни заведения, с някои дребни изключения, не е на нужното равнище. От друга страна, ясно се вижда съществуването на застаряващ професионален състав както при лекарския, по този начин и при сестринския личен състав, както и сериозен недостиг на фрагменти. В такива условия всяка здравна рецесия, по-голяма или по-малка, ще съставлява сериозен проблем за българската здравна система.- Защо взехте решение да станете доброволец?- Не смятам, че решението, което взехме с сътрудника Тимчев и с останалите сътрудници от Парламентарната група, е нещо извънредно. Това е част от професионалната нравственос на всеки български доктор и сходна процедура имаше в цялата страна.
- Как оценявате работата на Националния действен щаб /НОЩ/ и на държавното управление във връзка с пандемията от март 2020 година до през днешния ден?
- Българската социалистическа партия ясно сложи основата на решението на този проблем. В Република България по времето, когато министър на опазването на здравето е бил проф. Гайдарски, е бил формиран обстоен проект за деяние в епидемиологична конюнктура, включващ представители на целия Министерски съвет и оглавяващ се от заместник-председател на Министерски съвет. Този проект можеше да бъде елементарно трансформиран за изискванията на сегашната пандемия, само че макар направеното от нас съответно предложение в парламентарна зала, ръководещото болшинство не се съобрази с това. За страдание такова ръководство на рецесията докара със себе си и всички появили се съществени проблеми.
- Ако сте шеф на болница какво бихте създали, с цел да се справите с напрежението при възможна трета вълна - изключително в провинцията?
- Подобни решения следва да се координират на национално и на районно равнище след деликатна оценка на кадровите и софтуерни благоприятни условия на обособените лечебни заведения и на съответната епидемиологична конюнктура. Категорично не следва всяко болнично заведение да разкрива профилирани отделения за лекуване на коронавирус инфекцията.
-  Какви биха могли да бъдат най-правилните решения за коронакризата оттук-нататък и какви са концепциите на Българска социалистическа партия по този въпрос?
- Българска социалистическа партия показа в хода на протичането на рецесията съответните си оферти - всеобщо тестване на населението; основаването на профилирани лечебни заведения за времето на рецесията, които да се занимават с коронаинфекцията; нуждата от обезпечаването на чисти коридори за лекуване на социално-значимите заболявания; дейна имунизационна политика  и при нужда - договаряне на количества ваксини отвън контрактуваните от Европейския съюз; сериозна разяснителна акция.
- Извън ковид кой здравен проблем бихте отличили като най-важен в България?
- За страдание извънредно доста изостана реализацията на диагностиката и лекуването на социално-значимите болести в Република България, които са главната причина тя да заема главното водещо място по смъртност в границите на Европейския съюз, а не заради смъртността от ковид.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР