Не трябва да злоупотребяват с властта си, заяви Мария ГабриелУеб-платформите

...
Не трябва да злоупотребяват с властта си, заяви Мария ГабриелУеб-платформите
Коментари Харесай

ЕС готви нови регулации за големите уеб-платформи

Не би трябвало да злоупотребяват с властта си, съобщи Мария Габриел

Уеб-платформите би трябвало да опишат в своите условия за прилагане всеки случай на друго отнасяне, което дава преимущество на личните им услуги

Технологичните колоси като Гугъл, Apple и Amazon ще би трябвало да се преценяват с нов набор правила, регулиращи комерсиалните им взаимоотношения с по-малките предприятия. Разпоредбата е заложена в нов проектозакон, препоръчан от Европейския съюз, заяви Ройтерс.

Новите правила ще са ориентирани особено към магазините за приложения, търсачките, уеб страниците за електронна търговия и уебсайтовете за запазване на хотели. От тези онлайн платформи ще се изисква да бъдат по-прозрачни по отношение на метода, по който класират резултатите от търсенията на посетителите, както и да коментират за какво отстраняват някои услуги.

Предложението ще даде право на дребните компании да съдят взаимно онлайн платформите, в случай че не съблюдават новите правила за недискриминация и бистрота.

Фирмите за услуги за поточно лъчение на музика като Spotify упорстват Брюксел да направи нещо за връзките сред уеб-платформите и бизнеса, сочейки, че първите имат съображение да слагат в неизгодна позиция услугите на съперниците си.
още по тематиката
Навлизането на Apple в региона на музикалния стрийминг с Apple Music провокира терзания у други компании като Spotify, които настояват, че 30-процентното понижение на Apple за абонаменти в App Store дава „ незаслужено преимущество на личната услуга ”.

Уеб-платформите би трябвало да опишат в своите условия за прилагане всеки случай на друго отнасяне, което дава на личните им услуги преимущество по отношение на тези, предлагани от други компании.

„ Платформите и търсачките са значими за европейските предприятия като канали за постигане до потребителите, само че би трябвало да сме сигурни, че те не могат да злоупотребяват с властта си и по този начин да навредят на своите бизнес консуматори ”, сподели Мария Габриел, комисар на Европейски Съюз за цифровата стопанска система.

Съгласно предлагането на Европейски Съюз, онлайн платформите ще би трябвало да назначат посредници, които да се занимават с жалбите, и да поемат най-малко половината от разноските. Проектът в този момент би трябвало да бъде утвърден от Европейския парламент и държавите-членки, преди да се трансформира в настояща норма.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР