Не, това видео не е на африкански лидер, който осъжда отговора на Нигер от блока ECOWAS

...
Видео, гледано стотици хиляди пъти, показва как африкански лидер яростно
Коментари Харесай

Видео, гледано стотици хиляди пъти, показва как африкански лидер яростно критикува ECOWAS за налагането на строг ултиматум на хунтата в Нигер. В действителност това видео датира от 2022 г. и показва гамбийски лидер, който протестира срещу намерението на ECOWAS да създаде звено за „анти-преврат“.

Ако имате само минута

Видеозапис на политическа реч беше споделен в социалните медии с надписи, че показва африкански лидер, който критикува Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) ) заради заплахата от намеса в отговор на неотдавнашния преврат в Нигер. Всъщност видеото показва гамбийски служител, който осъжда намерението на ECOWAS да създаде звено за борба с преврата през 2022 г. – инициатива, която никога не е била осъществена.

Проверката на фактите, в детайли

На 26 юли президентът на Нигер Мохамед Базум беше свален с военен преврат и генерал Абдурахаман Тиани се провъзгласи за лидер на новосформирана военна хунта.

Хунтата отхвърли ултиматум, издаден от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) , който ги призова да възстановят конституционния ред. Западноафриканските лидери са готови да проведат среща на върха в четвъртък, за да обмислят отговорите на кризата.

На този фон видео, в което се твърди, че африкански лидер е критикувал твърдата политика на ECOWAS спрямо хунтата в Нигер, стана вирусно.

„Африка Лидер взриви ECOWAS заради преврата в Нигер” твърди тази страница във Facebook, споделяйки мъж, облечен в бяло облекло, който говори на официална среща.

„Преди да създадат звено за борба с държавния преврат в ECOWAS, е време африканските държавни глави или държавните глави на ECOWAS да разгледат причините, поради които има държавни преврати. Тази единица е създадена да защитава само тях, никой друг“, казва мъжът във видеото.

Видеото събра повече от 524 000 гледания във Facebook от 1 август. Публикацията събра повече от хиляда коментара, включително съобщения за подкрепа от хора от цяла Африка.

Видео, заснето преди преврата в Нигер

Въпреки това, когато потърсихме с ключовите думи „отряд за борба с преврата“ и „ECOWAS“ в Google, извадихме информация от гамбийската медия The Point, озаглавена „лидерът на GDC призовава IEC да не „дестабилизира“ нацията“.

Статията обяснява, че Мама Кандех, генералният секретар и партиен лидер на Демократичния конгрес на Гамбия, осъди намерението на ECOWAS да създаде звено за борба с преврата по време на среща на партията в Джара Сома на 25 декември 2022 г.

В Юли 2022 г., ECOWAS създаването на сила за възстановяване на конституционния ред в случай на държавен преврат, но тази инициатива не беше приложена.

Ако търсите изображения от събитието във Facebook, можете да намерите на него реч. Публикувано е на 25 декември 2022 г. във фейсбук страницата на гамбийската медия Kerr Fatou.

През 2017 г. ECOWAS извърши военна намеса в Гамбия, за да възстанови конституционния ред, след като президентът Яхя Джамех отказа да се оттегли след загубата си на президентските избори през 2016 г.

Нигер и ECOWAS остават в задънена улица, тъй като Нигер хунтата продължава да отказва да се откаже от властта. В цяла Африка много хора трябва да се намесят в Нигер, което може да предизвика регионален конфликт.

Видеото показва как гамбийски лидер критикува ECOWAS за намерението му да създаде звено за борба с преврата, но това не е пряка критика към отговора на регионалните блокове на кризата в Нигер.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР