Не толерирам и не приемам никакви форми на насилие. Както

...
Не толерирам и не приемам никакви форми на насилие. Както
Коментари Харесай

Платени провокатори и опити за кадруване – скандалът в МВР се разраства

„ Не търпя и не одобрявам никакви форми на принуждение. Както върху мирни жители, по този начин и върху служители на реда “.

Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, представен от Българска телеграфна агенция.

„ Всеки, който е упражнил принуждение ще бъде разследван и ще понесе отговорност “, сподели още министърът във връзка със случилото се на митинга против управлението на Българския футболен съюз на 16 ноември в София.

„ И аз желая обширен разбор на всички форми на принуждение “, уточни той, като посочи, че са нужни ограничения за предварителна защита на сходни случаи на принуждение в бъдеще.

Добави, че би трябвало систематична работа на психолози с служителите на реда, които са под голямо напрежение, с цел да не се позволяват сходни случаи.

Имало ли е платени провокатори

Според Стоянов работата на Министерство на вътрешните работи не може да бъде сложена под общ знаменател поради единични случаи, в които е имало превишаване на пълномощията от страна на служителите на реда.

Министърът позволи, че е допустимо измежду спокойно протестиращите да е имало платени провокатори.

„ Бяхте обиждани, плюти, предизвикани по всевъзможен метод, удряни с камъни, бомбички хвърчаха върху вас, изблъскаха ви с горящи контейнери и макар всички провокации се справихте като същински експерти, почтени да бъдат част от системата на Министерство на вътрешните работи “, обърна се министър Стоянов към служителите на реда, охранявали митинга.

Вътрешният министър благодари на премира Никой Денков, който през вчерашния ден „ удостовери, че водач на политическа партия е правил опити да кадрува в Министерство на вътрешните работи, само че аз не съм го позволил “.

Смятам, че е неприемливо някой да се меси политически в работата на Министерство на вътрешните работи, както направи господин Кирил Петков “, сподели още Калин Стоянов.

Той означи още, че на никое място в Европа няма процедура след такива митинги и доста по-тежки всеобщи вълнения да „ хвърчи оставката на вътрешен министър “.

Трима служители на реда са отстранени от служба и се проверяват

В същото време стана ясно, че към днешна дата са формирани дисциплинарни производства против трима служители на реда за превишаване на полицейските пълномощия и сега те са отстранени от служба.

Срещу други двама тече инспекция, която ще дефинира степента им на виновност.

Това заяви шефът на Столичната дирекция на вътрешните работи Любомир Николов по отношение на инспекцията на дейностите на полицейските чиновници по време на митинга против Българския футболен съюз.

Отстранени са един пълководец на поделение и двама старши служители на реда. Николов посочи, че назначената от него дисциплинарна инспекция на дейностите на чиновниците, взели участие в защитата на митинга, са открити и други чиновници, които вероятно ще понесат отговорност за дейностите си.

„ Моля да спрем да противопоставяме полицията против обществото или обществото против полицията, а всички ние да се обединим и противопоставим против хулиганските дейности на правонарушителите и непозволените дейности на полицейските чиновници “, сподели основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев, представен от Българска телеграфна агенция.

Той добави, че предотвратените вреди са повече от породените и прикани да се спре с политиканстването.

Извънредно съвещание на вътрешната комисия в Народно събрание

Поредната политическа реакция по случая пристигна от ръководителя на парламентарната комисията по вътрешна сигурност и публичен ред Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС), която заяви, че на  22 ноември (сряда) от 14:30 ч. привиква изключително съвещание на комисията. Новината беше оповестена и на страницата на Народното събрание.

Освен вътрешния министър Калин Стоянов, депутатите ще изслушат и основния секретар на Министерство на вътрешните работи, заместител основния секретар на министерството, шефа на основна дирекция " Национална полиция ", шефа на Столична дирекция на вътрешните работи, шефа на основна дирекция " Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма “ и шефа на дирекция " Инспекторат " " по отношение на осъществената охранителна активност на декларирания кротичък митинг против управлението на БФС, извършен на 16 ноември 2023 година ", написа в поста си в обществените мрежи Десислава Атанасова.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР