Не става въпрос само за икономиката. Докато заради страховете от

...
Не става въпрос само за икономиката. Докато заради страховете от
Коментари Харесай

Заплахата от Китай: Вече не става въпрос само за икономиката

Не става въпрос единствено за стопанската система. Докато поради страховете от инфлация и криза в главите на гласоподавателите се въртят тежки мисли, в политическите акции от Англия и Австралия до Съединени американски щати, а и още по-далече, изниква още един въпрос: "заплахата от Китай ".

Двамата финалисти, които се борят за поста на идващия министър председател на Англия, Лиз Тръс и Риши Сунак, в ефирен спор предишния месец влязоха в конфликт по въпроса кой ще бъде най-твърд към Китай.

Това е внезапен завой от съсредоточения върху бизнеса "синофилски " метод на отиващия си министър-председател Борис Джонсън и е част от втвърдяването на антикитайската изразителност в доста западни страни и други демокрации, като Япония, проявяващо се в предизборните акции.

В продължение на години страните се стремяха да балансират сред насърчаването на търговията и вложенията с втората по величина стопанска система в света и опасенията от разширението на военната мощност, шпионажа и неспазването на човешките права от в Китай.

Махалото се люшва към второто, опасенията, както се вижда от опълчването на Съединени американски щати, Европа, Япония и Австралия на заплашителните китайски военни учения. Те последваха визитата на председателката на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайван предходната седмица, както и възходящите предизвестия на западните разследващи служби за шпиониране и интервенция от страна на Пекин.

Делегация от американски законодатели дойде в неделя в Тайван, с цел да разиска, наред с други тематики, намаляването на напрежението в Тайванския пролив и вложенията в полупроводници.

Тази смяна трансформира Китай в цел за търсещите гласове политици, на фона на изследвания на публичното мнение, които демонстрират, че настройките в доста демократични страни се обръщат против Китай. Някои претенденти упрекват Китай за икономическите проблеми вкъщи, като се изключи че съгласно тях Пекин съставлява опасност за сигурността на своите съседи и за целия свят.

Китай заемаше значимо място на изборите в Австралия през май, на които консерваторите, които в последна сметка изгубиха, се пробваха да показват опозицията като нежелаеща да се опълчи на Пекин.

Засилващият позициите си противник на Америка на международната сцена се чака да участва и на изборите за Конгреса на Съединени американски щати тази есен, изключително в индустриалните щати от Средния Запад, дълго откакто някогашният президент Доналд Тръмп зае остра антикитайска позиция.

Мнозина в Европа също трансформират салдото на метода си към Китай, макар че тематиката не беше съществена на изборите във Франция тази година и в Германия през 2021 година

Андреас Фулда, политолог от Университета в Нотингам, експерт по Китай, съобщи, че английските политици са "по-наясно по повод Китай ", в сравнение с европейските им съседи.

"Обединеното кралство обръща огромно внимание на протичащото се в Австралия и в доста връзки дебатът тук е много по-напред от този в континентална Европа ", сподели той.

Тръс, английската министърка на външните работи и водач в конкуренцията за лидерския пост в Консервативната партия, приказва за разширение на това, което тя назовава "мрежа на свободата ", с цел да могат демокрациите да се опълчват по-ефективно на Китай и Русия. Тя споделя, че ще предприеме ограничения против китайски софтуерни компании, като да вземем за пример притежателя на платформата за къси видеоклипове TиkTok.

В ролята си на английски посланик номер едно Тръс остро подлага на критика военните дейности на Китай след визитата на Пелоси в Тайван, обвинявайки Пекин в "агресивна и широкообхватна ескалация ", която "застрашава мира и стабилността в района ".

Сунак, някогашен началник на английското финансово министерство, даде обещание да закрие отчасти финансираните от Китай институти "Конфуций ", които предизвикват китайската просвета и език в английските университети, да оглави интернационален алианс против китайските киберзаплахи и да помогне на английските компании и университети да противодействат на китайския шпионаж.

"Имах чувството за дежавю, откакто преди малко се реалокирах от Австралия ", сподели Бен Бланд, шеф на Азиатско-тихоокеанската стратегия в лондонския мозъчен концерн "Чатъм хаус ", който преди този момент е работил в института "Лоуи " в Сидни. "Има сходна атмосфера, а някои политици се пробват да употребяват опасността от Китай като вътрешнополитически инструмент ".

Бланд разказва трагична смяна в метода, по който политиците приказват за Китай както във Англия, по този начин и в Австралия, като от фокус върху търговията и бизнес връзките преди пет години се минава към разглеждане на Китай "през призмата на опасност за националната сигурност и икономическата конкурентоспособност ".

На изборите в Австралия консерваторите прекъснаха традицията на двупартийно единогласие по сериозни въпроси на националната сигурност, с цел да обвинят левоцентристката Лейбъристка партия, че е склонна да уталожи връзките с Пекин.

Гамбитът се оказа несполучлив. Лейбъристите, чиято победа постави завършек на деветгодишното консервативно ръководство, отхвърлиха да трансформират политиката си по отношение на Китай и нарекоха военните учения на Китай към Тайван "непропорционални и дестабилизиращи ".

"Това не е нещо, за което приканва само Австралия “, съобщи австралийската външна министърка Пени Уонг, като добави, че целият район е угрижен.

Проучване на института "Лоуи ", оповестено през юни, сподели, че австралийците са все по-загрижени за най-големия търговски сътрудник на страната си. Три четвърти от интервюираните обявиха, че е най-малко ненапълно евентуално Китай да се трансформира във военна опасност за Австралия през идващите 20 години, което е с 30 % повече от 2018 година

Проучване на изследователския център "Пю " от същия месец откри, че отрицателните възгледи за Китай бележат исторически връх или са покрай него в доста от 19-те изследвани страни в Северна Америка, Европа и Азия.

Отношенията сред Лондон и Пекин се утежниха, откакто през 2015 година президентът Си Цзинпин направи държавна аудиенция. Правителството на Обединеното кралство се надяваше, че тази вицита ще подсигурява покупко-продажбите, които ще дават на Англия голям запас от вложения, а на Китай - по-голям достъп до европейските пазари.

Джонсън, който пое властта през 2019 година, постоянно е подчертавал, че не е "инстиктивен синофоб “ - само че под натиска на Съединени американски щати държавното управление му изключи китайските компании от английската 5G информационна мрежа. Англия също по този начин одобри хиляди хора от Хонконг, защото Пекин изиска свободите в някогашната английска колония.

Ръководителят на английското разузнаване MИ6 Ричард Мур съобщи предишния месец, че Китай е изместил тероризма като главен приоритет на службата и английските шпиони се пробват да вникнат в заканите, които възходящата агресивност на Пекин си може да породи.

"Това наподобява е доста значим миг след 11 септември ", сподели Мур.

Съединени американски щати също пренасочват разследващи запаси за работа във връзка с Китай.

Експертите по Китай обаче настояват, че огромна част от реториката на западните политици е просто политическо фукане.

Стив Цзан, шеф на китайския институт в Училището за източни и африкански проучвания при Лондонския университет, съобщи, че нито един от претендентите за идващ министър-председател на Англия не е изразил поредна политика във връзка с Китай. Победителят би трябвало да бъде разгласен на 5 септември след гласоподаване в Консервативната партия.

"Индикациите са, че думите на (Сунак) за политиката по отношение на Китай не се основават на някаква тактика ", сподели Цзан. "Тръс също не е дефинирала подобаваща тактика за Китай, макар че е сегашен външен министър ".

Китай отвърна на възходящата неприязън.

"Бих желал ясно да заявя на някои английски политици, че отправянето на безотговорни забележки за Китай, в това число раздухването на по този начин наречената "китайска опасност ", не може да реши личните проблеми ", съобщи представителят на външното министерство Чжао Лицзян след дебата Сунак - Тръс.

В Съединени американски щати и двете съществени политически партии се оповестиха против Китай по време на предизборната акция, изключително в Средния Запад, където китайският импорт е упрекван за загубата на работни места в производството.

Тази пролет републиканският претендент на Пенсилвания за Сената на Съединени американски щати Мехмет Оз пусна хиляди телевизионни реклами, в които се загатваше Китай. В Охайо кандидатът на демократите за Сената Тим Райън съобщи в реклама: "Става дума за нас против Китай ".

Проучванията на публичното мнение демонстрират, че нито Китай, нито външната политика като цяло са водещ въпрос за множеството американски гласоподаватели. Политическите стратези обаче считат, че Китай евентуално ще остане оказващ въздействие политически въпрос на изборите за Конгрес на Съединени американски щати през ноември, защото претендентите се пробват да свържат Китай с икономическите провокации пред Америка.

В Азия тематиката е по-нюансирана.

Японските гласоподаватели поддържат по-силна това да има мощна войска след съветската инвазия в Украйна и усилването на напрежението към Тайван.

На президентския избор в Южна Корея през март претендентите се разминаваха във връзка с това по какъв начин да се оправят и работят при засилващото се съревнование сред двама значими сътрудници - Китай и Съединени американски щати.

Южнокорейският президент Юн Сук-йол, който завоюва с малко, даде обещание да построи по-силен съюз със Съединени американски щати, до момента в който неговият демократичен конкурент настояваше за балансиране. Но откогато встъпи в служба през май, Юн заобикаля да разочарова или безпокои Китай - значим експортен пазар.

Той не се срещна с Пелоси, когато тя дойде в Южна Корея от Тайван, макар че беседва с нея по телефона, а държавното управление му се въздържа да подлага на критика китайските военни дейности към самоуправляващия се остров.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР