Не смятам да променям политиката ни по въпроса с бежанците.

...
Не смятам да променям политиката ни по въпроса с бежанците.
Коментари Харесай

Себастиан Курц – „Аустрия Айдъл“

Не считам да трансформирам политиката ни по въпроса с бежанците. Но постоянно ще бъда про-европейски надъхан и ще работя за оформянето на Европа. Този резултат ни дава опцията да изпълним това даже повече, в сравнение с преди. И към този момент чакам да работя взаимно с немския канцлер Ангела Меркел и нейния екип.

Това сподели очевидно разчувстваният хипотетичен нов канцлер на Австрия Себастиан Курц в нощта на историческата си победа в неделя. И по какъв начин да не е. След като 4 години държа върха за най-млад външен министър в света (назначен на 27 г.) и западни медии, в това число в родната му Австрия, не пропускаха да извърнат внимание на „ младежки-неуверения му облик “ на фамилните фотоси с по-възрастните му сътрудници, към този момент на 31-годишна възраст Курц е на път да се запише в „ Уикипедия ” и като най-младия държавен водач на територията на Стария континент. Не и в историята, демонстрира информация – през 1993 година Марио Фрик е определен за министър председател на Лихтенщайн на 28-годишна възраст; албанецът Пандели Майко, за първи път заема същия пост през 1998 година на 30 години. Но около интернет на доста хора им окъся паметта.

Докато Себастиан Курц показва хладна прозорливост и доста положителни знания на политическите механизми, и публични настройки, и освен на тези в Австрия. Което на неговата възраст изисква най-малкото доста добра памет. И безскрупулна отдаденост в преследването на задачата, която младият Себастиан гони от ранна възраст. Власт! Със сигурност към този момент не наподобява толкоз „ младежки-неуверен ”, на тези дали му това определение, нали?!

Канцлерът-в-очакване Себастиан Курц е роден на 27 август 1986 година в Майдлинг, 12-и регион на Виена, където живее и до през днешния ден. Майка му, Елизабет Курц е учител, а татко му Йозеф, механик. Себастиан приключва природо-математическа гимназия през 2004 година, като взема матурите си с отлична оценка. В тази ранни години бъдещият водач на Австрийската национална партия (АНП) към този момент демонстрира интерес към огромната политика – малко преди да приключи учебно заведение, той към този момент е член на младежкото крило на АНП. След година постоянна наборна военна работа (2004-2005 г.) Себастиан Курц се записва да учи право във Виенския университет, на което изпитание ще се отдаде безславно в продължение на шест години, преди да се откаже.

Паралелно на това обаче ще продължи да израства стремително в редиците на младежкото крило на АНП, което го избира за собствен ръководител за Виена през 2008 година, а на идната година оглавява и цялата организация. След къс престой като общински консултант на Виена, през 2011 година Себастиан Курц е назначен на новооснован пост към министерството на вътрешните работи – държавен секретар по въпросите на интеграцията. С влизането му в държавното управление, Курц към този момент има доста по-широко поле за маневра и трупване на политически капитал. Избран за народен представител от АНП на парламентарните избори през 2013 година, с най-вече преференциални гласове от всички други членове на австрийския парламент, Себастиан Курц е поп-звезда. Външният тип на страната.

Назначен за министър на външните работи в съдружното държавно управление на социалдемократа Вернер Файман, като личен приоритет в работата си той показва връзките със Западните Балкани и прави първото си публично посещаване в чужбина в Хърватия. Популярността му в Европа също пораства и през 2014 година, дружно с немския социалдемократ Елмар Брок (председател на комисията по външни връзки в Европарламента) са определени взаимно да водят съвещанията на външните министри на страните членки от Европейската национална партия (ЕНП).

С бежанската рецесия от 2015 година и другите оферти на Себастиан Курц за възбрана на финансирането от чужбина на ислямски религиозни центрове и организации, въвеждането на „ контролирана “ версия на Корана, която да се употребява публично на територията на Австрия и сходни, алпийският „ Айдъл ” се чува от от ден на ден от своите сънародници. Продължението е неизбежно: АНП го избира за собствен ръководител през лятото, няколко месеца преди изборите, с 98,7 % от гласовете на партийните делегати на конференцията в Линц. А той им завоюва парламентарните избори.

Баланс на съдружници в Европейския съюз

Бъдещият канцлер на Австрия се счита за изключително непосредствен с особена композиция от политически фактори в Европа. От една страна е безконечният съдружник на християндемократите (ХДС) на немския канцлер Ангела Меркел, баварската партия Християнсоциален съюз (ХСС). От друга са унгарските консерватори от „ Фидеш ” на премиера Виктор Орбан, дълготраен бодил в петата на общите политики на Брюксел. Какви съвещания на Европейския съвет да очакваме…?!

За него


Вижда се сред Макрон и Трюдо

Курц гледа на себе си като на консервативна версия на Еманюел Макрон или Джъстин Трюдо. Вярно, не е основал лична партия като Макрон, само че се опита, измененията които да вкара в АНП, да наподобяват на ново придвижване. Което сработи. Преди да поеме председателството на партията, АНП беше на трета позиция в прогнозите на социолозите, с към 20 %, а в този момент печели с над 30 на 100 от гласовете.

Петер Филцмайер, политолог от Университета в Грац


Винаги почтен, приказва без задръжки

Поздравявам моят персонален другар Себастиан Курц с успеха. Той е човек който не се оставя да бъде похитен от лицемерието или политическата уместност. Той е постоянно почтен и считам, че е извънредно значимо в наши дни европейските водачи да приказват без задръжки.

Петер Сийярто, външен министър на Унгария


Следващото потомство политик

С тази победа Себастиан Курц безспорно ще служи за образец на други амбициозни млади дясно-центристки водачи, които желаят да съберат поддръжка и излязат пред десните популисти. Като излъскан съперник на имиграцията, който сполучливо е съумял да преработи имиджа на партията си, Курц може да се окаже знак, какво ще бъде идващото потомство европейски водачи – които по едно и също време ръководят и водят предизборна акция, във времена на турбулентни политически промени на Стария континент.

Емили Шултейс, немски публицист
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР