Не смятам, че шансовете са големи този състав на ВСС

...
Не смятам, че шансовете са големи този състав на ВСС
Коментари Харесай

Янаки Стоилов не вярва да се стигне до отстраняване на Гешев

Не считам, че възможностите са огромни този състав на Висш съдебен съвет да освободи основния прокурор. Това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия тази сутрин служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов. Вчера той свика съвещание на Висш съдебен съвет на 22 юли за разискване на импортирано от него предложение за преустановяване на пълномощията на Гешев по сигнал на служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Малко по-късно Гешев изиска сигналът да бъде оповестен обществено и Висш съдебен съвет. От прокуратурата реагираха, че това е политически акт и няма никаква юридическа аргументация.

Според Стоилов в информацията, изпратена от вътрешния министър има и изказвания за осъществени закононарушения, позоваване на няколко текста от Наказателен кодекс. " Става дума за преднамерено потребление на информация, добита със СРС и несъмнено, също изборно. За това, че не се вижда еднакъв аршин, когато би трябвало да се правят оценка дейности или бездействия на лица, които заемат висши позиции, за корист с пълномощие за бюро на отбрана на очевидците, които са ангажирани в претършуване и изземване. Задачата е Висш съдебен съвет да се произнесе по тези въпроси ", съобщи служебният правосъден министър през днешния ден.

Той изясни още, че не е медиатор на вътрешния министър и не е в йерархични връзки с него. В средата на седмица е получил публично самото искане от страна на министъра на вътрешните работи. " Изправен съм пред алтернативата или то да стои при мене, или да го показва на Висш съдебен съвет. Заедно с представянето на Висш съдебен съвет сметнал съм, че би трябвало да се извадят главните претекстове, без да се визират самите обстоятелства в съпътстващата информация ", посочи Стоилов.

Той означи още, че не е арбитър, само че е единственият министър, който директно работи със правосъдната власт посредством Висш съдебен съвет. " Аз не съм се опитвал да препредавам информацията, която е предадена от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Посочил съм няколко учредения, за които се съдържат позовавания в информацията на вътрешния министър, тя към 10 страници, само че с 100 страници приложения, които наблюдават голям брой от събитията, развили се през предходната година - летните и есенните месеци ", изясни Стоилов.

" Трябва да е ясно, че сме изправени пред една преценка, която подхожда на съображение на Конституцията, тъй като Конституцията наред с обективните аргументи, които могат да доведат до оставка на магистрати, в това число на ръководителите във Висш съдебен съвет позволява две други учредения - едното е, в случай че бъде осъществено закононарушение, а другото е, в случай че има тежко нарушаване или редовно несъблюдение на техните отговорности, както и дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт. Тази преценка е колкото правна, толкоз и морална. Ние не сме изправени пред някакво официално юридическо сходство ", добави Стоилов.

Каквото и да реши Висшият правосъден съвет институционално би трябвало да го приема и какви претекстове и мнения имам е персонален въпрос, уточни още той. Според него обаче казусът поставя на огромно тестване самите членове на Висш съдебен съвет " да покажат дали те са независими, дали те са еманципирани от позицията на едни или други персони, които имат своята роля във Висш съдебен съвет, а бих споделил в доста случаи дефинират и решенията на Висш съдебен съвет. "

" Институционално това решение в едната или в другата посока може да бъде единствено различно. В случая, във връзка с висшите ръководители ние нямаме градуиране на нарушаванията, както е за останалите магистрати и ръководители, да има да речем неодобрение или някаква друга глоба, която да кажа - да, има някакви нарушавания, само че те може би не са в толкоз огромна степен. Така че за тримата открояващи се ръководители в правосъдната власт решението е различно ", разяснява служебният министър на правораздаването.

" Единствен Висш съдебен съвет може да се произнесе с решение. Даже неговото решение не е извънредно, защото в случай че той удостовери това предложение, то към този момент би трябвало да стигне до президента, който издава указа както за назначение, по този начин и за освобождение на основния прокурор ", посочи Стоилов.

Служебният министър председател Стефан Янев също направи коментар по отношение на настояването на министъра на правораздаването Янаки Стоилов за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев. Трябва първо да се види по какъв начин ще бъде стимулирано то, съобщи Янев.

„ Запознат съм с тази част, в която е сигналът на Бойко Рашков, който има своите учредения. Нека не влизам в правната тема, където самите адвокати ще се произнесат до каква степен и по какъв начин тези учредения биха могли да бъдат придвижени по съответния законов ред. Усещането за правдивост би трябвало да бъде възобновено и хората в българското общество да бъдат спокойни и да знаят, че правосъдната система дава точно това чувство за правдивост “, уточни министър председателят.

Реформа в правосъдната система би трябвало да има, само че смислена, добави още той в отговор на журналистически въпроси по време на визитата си в Балчик през днешния ден. " Нееднократно сме говорили и самото българско общество има упования, че би трябвало да се направи промяна в правосъдната система и тази промяна да бъде смислена, а не промяна, която да бъде за пред света отвън страната, да се регистрира някаква активност. ", означи още Янев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР