Не сме зависими от руския инженеринг. Българската атомна централа се

...
Не сме зависими от руския инженеринг. Българската атомна централа се
Коментари Харесай

България не е зависима от руския инженериг, уверява шефът на БУЛАТОМ

Не сме подвластни от съветския инженеринг. Българската атомна централа се обслужва изцяло от български нуклеарни компании, които работят в този бизнес . Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия шефът на БУЛАТОМ Богомил Манчев.

Той уточни, че АЕЦ Козлодуй употребява съветско гориво, само че посочи, че само че РОСАТОМ не е в забранителния лист. По думите му в случай че съветския нефт бъде подложен под наказания - 28% от американските централи ще спрат, тъй като получават уранов концентрат от РОСАТОМ.

Манчев съобщи, че към България са отправени две оферти. Първото е от " Уестингхаус ". Според шефът на БУЛАТОМ те мога да произведат остарялото гориво и имат още година, с цел да създадат разбор дали тяхното гориво става за нашите централи. Другото предложение пък е от ФРОМАТОМ. По думите му би трябвало да се избере този, който предложи най-хубави условия за АЕЦ Козлодуй.

Като евентуален проблем Манчев уточни подмяната и поддръжката на части за нуклеарната централа. По думите му има компании в Европа, където могат да се създават част от аварийните елементи.

Шефът на БУЛАТОМ засегна и тематиката за Топлоелектрическа централа Марица 3. Той уточни, че централата има сложно позволение и в случай че има някакви нарушавания, би трябвало да ги оправи и да възвърне работа . На въпрос за какво в този момент се подхващат ограничения с Топлоелектрическа централа Марица 3, в случай, че са направени към този момент 23 нарушавания от страна на централата, Манчев предложи да се зададе въпроса на предходните двама министри на енергетиката, както и на министрите на околната среда и водите.

само че проблем е за хората, които работят, сподели още той.

Припомняме, че през юли да осигури  диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво с оглед гарантиране на сигурността на българаската енергийна система.
 Касчиев: АЕЦ
Касчиев: АЕЦ " Козлодуй " има ресурс от гориво, риск няма

Ако Русия откаже да доставя гориво, имаме два доставчика
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР