„Не сме загубили независимостта си през 1997 г., когато въведохме

...
„Не сме загубили независимостта си през 1997 г., когато въведохме
Коментари Харесай

Румен Аврамов: Не загубихме независимостта си с валутния борд, няма да стане и с Еврозоната

„ Не сме изгубили независимостта си през 1997 година, когато въведохме валутния ръб, още по-малко ще загубим, когато влезем в Еврозоната. Ще влезем в една все по-подредена парична система, която е част от един стопански и валутен съюз”.

Това разяснява икономистът и някогашен член на УС на Българска народна банка Румен Аврамов пред NOVA NEWS.

Според него би трябвало да бъде закрепена дата, с цел да има целеустременост в стопанската система и финансовата политика.

„ Трябва да обявим дата, това е част от процеса за присъединение към Еврозоната. Но решението не се взима единствено от нас”, разяснява икономистът.

„ Имаме ясно написан проект за деяние, написан в европейските институции, който допуска изцяло проведено прекосяване към Еврозоната. Няма да има смяна във валутния курс”, изясни Аврамов.

Той напомни, че страната ни би трябвало да премине най-малко 2 години през участие в европейския валутен механизъм, в който България е от 2020 година Така срокът изтича доста скоро и към този момент страната ни ще има всички легални права за кандидатстване в Еврозоната.

За да покрием маастрихтските критерии обаче би трябвало да понижим инфлацията, изясни специалистът.

„ България е декларирала, че ще влезе в Еврозоната с курса, с който е влезнала в паричния съвет. Този курс в никакъв случай не е бил пипан през последните 25 години и никой няма да го пипа”, изясни Аврамов и увери, че никой няма да изгуби от средствата си. „ Това е автоматизирана интервенция, в която няма никакъв валутен риск”, сподели Аврамов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР