Не сме инициирали по-мащабна дейност по изяснаване на фактите около

...
Не сме инициирали по-мащабна дейност по изяснаване на фактите около
Коментари Харесай

От ВСС погледнали на Нотариуса като на инцидент, затова не взели мерки

Не сме инициирали по-мащабна активност по изяснаване на обстоятелствата към Мартин Божанов преди четири години, тъй като смятахме, че става дума за случай. Това съобщи Цветинка Пашкунова, член на съдийската гилдия на Висш съдебен съвет.

" Когато за първи път чухме за Мартин Божанов през 2020 година, беше във връзка на споделеното от арбитър Цариградска за опасност във връзка с нея по едно висящо дело. Делото не беше завършило и по нейно предпочитание ние не разпространихме тази информация. Тъй като в противоположен случай това е съображение за отказ и надлежно по-късно бяха сезирани институциите - прокуратура, ГДБОП, изслушахме и сътрудника Цветко Лазаров. Ние изразихме институционална поддръжка на сътрудниците, обществено застанахме зад тях като институция Но тогава нямаше нужда от изследване, от по-мащабна активност по изясняване на обстоятелствата. Считахме, че става дума за случай. Често се случва по време на каузи страна да изрази неодобрение или да се държи по-агресивно в зала. Ставаше дума за опасност. Реагирахме съответно, нямаше подобен отзив ", уточни в ефира на Българска национална телевизия арбитър Пашкунова.

" Ние за пръв път чухме за Мартин Божанов при чуването на арбитър Цариградска на 25 февруари 2020 година На мен персонално това име не ми беше известно и ние в действителност в този момент разбрахме за мащабите на това непозволено въздействие в системата. Затова беше и нашата институционална реакция, а точно - единомислещо взетото решение да създадем такава краткотрайна комисия, която има за цел да откри достоверността на тези обстоятелства посредством инспекция на изнесените данни в общественото пространство. Знаете, всекидневно се получава нова информация ", добави тя.

През идващите три месеца специфична краткотрайна комисия на Съдийската гилдия ще изследва всички обстоятелства и условия за присъединяване на съдии в активността на групата към разстреляния в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса.

" През последните дни и седмици беше оповестена обществено една много тревожна информация за съществуване на мврежа за нерагламентирано въздействие в правосъдната система. Твърдяните условия несъмнено нанесоха непоправими репутационни вреди на системата и подронват престижа на правосъдната власт, доверието на жителите в нея. "
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР