Не се знае колко ще продължи сагата с похитения български

...
Не се знае колко ще продължи сагата с похитения български
Коментари Харесай

Кап. Данов за похитения кораб „Руен: Преговорите може да са тежки и дълги

„ Не се знае какъв брой ще продължи сагата с похитения български транспортен съд „ Руен “, на чийто ръб има 18 души екипаж, измежду които и 8 българи. Винаги в такива обстановки има риск. “ Това съобщи капитан първи сан Васил Данов.

По думите му може да става дума за сомалийски пирати, само че тъй като не са предявили какво желаят, не може да се каже сигурно.

Залавянето на плавателния съд наподобява е първото огромно нахлуване от сомалийски пирати от 2017 година насам, след напъните за битка против пиратството на няколко страни, осуетили сходни набези в Аденския залив и Индийския океан.

На 14 декември 2023 година от моторен транспортен съд РУЕН (IMO: 9754903) е получен сигнал за нахлуване от незнайни лица на към 400 морски благи източно от о. Сокотра, Йемен и на към 700 морски благи от крайбрежията на Сомалия. На борда на кораба има 8 български моряци, 9 от Мианмар и един анголски жител.

Параходство Български морски флот АД работи в тясно съдействие с всички интернационалните организации и партньорски служби за гарантиране сигурността на хората на борда.

Кап. Данов изясни, че акваторията, в която се е случило похищението, евентуално е станала рискова още веднъж. Той добави, че някои частни компании намета охранители на плавателните си съдове, с цел да избегнат проблеми.

„ Това е в прорез интернационалното морско право, само че избавя екипажи. Става дума за 5-ма охранители с автомати, които като покажат на доближилите кораба пирати, че имат оръжие, те се отхвърлят от това да се качват на палубата “, изясни кап. Данов пред бТВ.

Преговорите могат да се водят и месеци и да са тежки, добави той.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР