Не се залъгвайте, че измамите с покупки на зелено“, са

...
Не се залъгвайте, че измамите с покупки на зелено“, са
Коментари Харесай

Строителите зарибяват с ниски цени на имотите „на зелено“, след което ги завишават драстично

Не се залъгвайте, че измамите с покупки „ на зелено “, са останали в предишното и мъчно можете да станете жертва на мошеническата скица.

Заради нароилите се „ бизнесмени “ и всевъзможни тарикатски схеми и към днешна дата можете да се окажете с чаша студена вода в ръце при покупка на жилище, в случай че не сте проучили деликатно строителя и компанията, предлагащи услугите си на имотния пазар.

 

Актуалният проблем обаче към този момент е друг при ранната покупка – допустимо е не просто да се забави градежът на постройката и да чакате 4, вместо 2 години да вземем за пример, а напряко да получите „ честитка ” за смяна в цената. Естествено, тя се движи единствено и само нагоре.

 

Кандидат-новодомци са шокирани от схемата, по която работят вложителите, защото постройката е единствено на ров, вложителите вършат атрактивна отстъпка при подписване на първичния контракт за покупко-продажба, а след известно време ненадейно подвигат цената, като желаят преподписване на контракта.

 

Естествено, оправданията са ясни – има инфлация, строителните материали нарастват. Така, откакто сте били удовлетворени от договорката и сте мислели, че като платите „ на зелено “ ще ви излезе по-евтино, се оказва, че най-после ще влезете вътре с много пари. А бизнесмените по свое убеждение качват от време на време цифрите, като ви принуждават да подписвате анекси към главния контракт.

Ако обаче откажете преподписването с обновените цени, компанията просто ви реже, приключва контракта едностранно и ви осведоми, че ще ви върне парите и няма да ви даде парцела.

 

Въпреки че в някои контракти може да липсва уговорка за инфлацията, бизнесмените, без да им мигне окото, злоупотребяват и режат клиенти, които отхвърлят да платят новите цени. Клиентът, естествено, е повече от ощетен – и  в случай че заплати повече, и в случай че откаже да подпише.

 

Юристи предизвестяват че договорите на „ зелено “ са едни от най-сложните търговски актове. Много постоянно строителите или брокерите на недвижими парцели залагат клаузи, които от време на време не влизат в деяние, само че в изключителна обстановка като при коронавирус пандемията, войната или инфлацията се задействаха и излязоха скритите „ мини “ във въпросните контракти.

 

Подведени и разочаровани кандидат-купувачи приканват способените органи да наблюдават и управляват договорите на строителните компании, тъй като са наранени правата на купувачите.

 

Докато преди коронавирус пандемията до 2020 година рискът от покупка „ на зелено “ включваше най-вече риск от незавършен градеж или вложителят да продаде парцела, за който сте сключили прелиминарен контракт, на трето лице, или заплаха от покупка на парцел с ипотека в интерес на банка против провиснал на строителя банков заем за построяването на обекта, в този момент подводните камъни са повече.

 

Всъщност бизнесмените се аргументират с така наречен „ стопанска нетърпимост “. - член 307 от комерсиалния закон, който гласи: „ Съдът може по искане на една от страните да промени или да приключи контракта напълно или частично, когато са настъпили такива условия, които страните не са могли и не са били длъжни да плануват, и запазването на контракта опонира на справедливостта и добросъвестността “.

 

Ако потребителите не са наясно с материята, просто ще паднат в клопката на хитрия продавач, само че би трябвало да знаят, че когато строителят не е извършил свое обвързване по контракта с клиента, според от типа на неизпълнението, купувачът може да скапе контракта и да желае от съда да му присъди уговорените неустойки. Затова, когато подписвате предварителния контракт, отваряйте си очите по какъв метод са уговорени неустойките за несъблюдение.

 

За да се отбраните от непредвидени изненади, искайте контракта да е в твърди числа – да вземем за пример 10 лв. дневно за всеки ден веселба. В практиката уговаряните неустойки всекидневно са в % от цената на „ неизвършените строителни работи “, а каква е тази стойност, е мъчно да се откри, даже и в границите на правосъден развой.

 

Ако сте от тези консуматори, които са подложени на въпросните проблеми от страна на строител, би трябвало да знаете, че при едностранното увеличение на цената по подписан прелиминарен контракт от страна на строителя, въпросното желано нарастване на цените би трябвало да е отправено под формата на документално искане от страна на строителя. Така клиентът може да потърси правата си в съда и в хода на делото се открива дали е основателно настояването за нарастване на цената. Съдът би трябвало да обясни въпроса с какъв брой е увеличена цената на материалите и на труда и дали строителят в действителност не злоупотребява за увеличение на облагата.

 

Дори в случай че е потвърдено нарастването на цените, може да е налице догадка, при която не се постанова доплащане на заплащане на строителя. Ако цената на парцела е покрита и всички разноски на строителя са покрити, то съдът ще допусне нарастване на неговото заплащане единствено в случай че е ощетен. Ако пък строителят е в веселба за довеждане докрай на градежа, изменението на цените след уговорения период няма да се вземе поради от съда и настояването за нарастване ще бъде отхвърлено, изяснява в елементи проблема шефът на Асоциацията за отбрана на потребителите Пейо Майорски.

 

Експертите упорстват за законодателни промени в покупко-продажбите с недвижими парцели, а не делата да се влачат с години и интервенция на юристи по вещно право, с цел да е ясно, че покупко-продажбите се подписват при оптимално ясни, транспарантни и положителни за клиента условия. Такива ограничения има в практиката на редица страни като Германия, Франция, Белгия, Холандия.

                                                                                                                                                                                                                Потърпевши описват, че откакто са внесли първичната сума, след покупка „ на зелено ”, били бомбардирани от настоятелно искане за нови цени, близо с 40% по-високи от декларираните в контракта.

 

Строителният бизнесмен изяснява, че при противоречие ще приключи едностранно контракта. В същото време се оказва, че той предлага въпросните декларирани жилища за продажба на други хора, очевидно склонни да платят по-високата цена. Какво се случва? В случаите, в които бизнесмените съумеят да намерят клиент, който да заплати по-висока цена, непосредствено продава

към този момент обещаните жилища.

 

В доста от случаите бизнесмените се аргументират, че не са получили парите за Данък добавена стойност, които те съзнателно не взимат, с цел да употребяват това като оправдание. Оказва се, че тарикатите са измислили всевъзможни трикове, с цел да не могат да бъдат глобени. Изводът е следният – внимавайте доста при сключването на предварителните контракти, проучете деликатно всички елементи на покупко-продажбите, тъй като не престават непозволени практики и измами.

Инфо: Уикенд

Тагове: покупка имот измами на зелено инвеститори строители кандидат-новодомци предприемачи купувачи имоти строеж
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР