Не се предвижда въвеждане на мерки след ръста на случаите

...
Не се предвижда въвеждане на мерки след ръста на случаите
Коментари Харесай

Хинков: Не се обмисля въвеждане на мерки заради ръста на COVID-19

" Не се планува въвеждане на ограничения след растежа на случаите на COVID-19 от последните дни ", това заяви здравният министър Христо Хинков в Министерския съвет.

Изследвана е епидемиологичната конюнктура в страната и не са достигнати равнища на заболеваемост, които да изискват съответни дейности, стана ясно от изказването му.

" Този вид на ковид е много по-слабо вирулентен и не дава затрудненията отпреди ", разяснява още Хинков.

" Проблеми със снабдяването с ваксини за грип на национално равнище няма. При по-голямо нарастване на COVID-19 случаите страната има подготвеност да закупи спомагателни ваксини ", заяви той.

Министърът разяснява и решението за прекъсване на построяването на протонен център за лекуване на онкоболни деца.

Проектът беше очакван като част от Плана за възобновяване и резистентност, само че по-рано през днешния ден финансовият министър Асен Василев разгласи, че той отпада. Хинков приема част от причините на сътрудника си, само че ще упорства центърът да бъде издигнат със средства от държавния бюджет.

" Имам доста съществени причини във връзка с построяването на подобен център, защото медицинските потребности за онкоболни деца са изключително съществени. Ще предложа да се построи подобен център с бюджетни средства отвън тези по ПВУ. Оставам с усещане, че има аварийни благоприятни условия следващата година да се намерят тези средства ", добави още здравният министър.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР