Не се изненадвайте, ако координацията ни стане по-видима“, предупреди Пламен

...
Не се изненадвайте, ако координацията ни стане по-видима“, предупреди Пламен
Коментари Харесай

Синдикатите настояват: 850 лв. минимална заплата от юни, 1000 лв. за 2024 година

„ Не се изненадвайте, в случай че координацията ни стане по-видима “, предизвести Пламен Димитров и загатна, че може да има митинги
КНСБ и КТ „ Подкрепа “ желаят растеж на приходите през 2023 година, който най-малко да компенсира плануваната средногодишна инфлация за годината, само че не по-нисък от 15% за всички, работещи в частния и бюджетния бранш, осведоми БГНЕС.

Втората мярка, която синдикатите желаят да бъде подхваната, е приемане на Бюджет 2023 допустимо най-бързо с оглед провеждането на съответна на икономическата обстановка фискална политика, изключително в региона на приходите.

Ръст на минималната работна заплата от 780 лева на най-малко 850 лева с приемането на Бюджет 2023, само че не по-късно от 1 юни 2023 година, е третата мярка, която двата синдиката са безапелационни, че би трябвало да бъде осъществена. Те упорстват и за най-малко 1000 лв. минимална работна заплата от 1 януари 2024 година.

„ Решението на Народното събрание за минималната работна заплата посредством промени в Кодекса на труда, е такова, че никой не го харесва. Имаме учредения да го подлагаме на критика, тъй като тишината в лагера на работодателите престана. “ Това съобщи президентът на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов по време на обща конференция с другата огромна синдикална организация - КНСБ.

„ Намираме се в средата на нищото. Всичко това е нещо, което доста наподобява на обърканост дотолкоз, доколкото обстановката в страната не е от най-хубавите. Няма съответен сътрудник, с който да водим даже стратегически диалози, а такива би трябвало да бъдат водени “, разкритикува Манолов.

Припомняме, че Народното събрание реши минималната работна заплата да се дефинира като 50 % от междинната. 

Решението беше отчасти подкрепено от синдикатите. Те се оповестиха срещу това, че съотношението е закрепено и не дава опция за тристранни договаряния и по-висок размер на минималната заплата.

„ Според европейската инструкция за съответни минимални работни заплати се регистрират доста на брой знаци, единият от тях е – издръжката на живота “, припомниха синдикатите. Работодателите също не поддържаха решението на Народно събрание, като през вчерашния ден даже оповестиха, че ще сезират Европейска комисия.

„ Има напрежение в няколко сектора, като да вземем за пример в „ Български пощи “, където се събират подписи за протестни дейности. Подобна е обстановката и във ВиК бранша и градския превоз в София “, означи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„ Други браншове също декларират подготвеност за митинги, като чиновниците в междинното обучение. Няма вероятност нарастването на заплатите на учителите да се извърши и отивайки на избори виждаме, че в идващите 3-4 месеца бюджет няма да има “, посочи президентът на КНСБ, представен от News.bg.

„ Не се изненадвайте, в случай че координацията ни стане по-видима “, предизвести Пламен Димитров и загатна, че може да има митинги.

„ Поради безпътицата и небосвод това да се промени настройката за митинги внезапно се покачва. Нито ще се задържаме, нито можем да се задържаме “, изрази подготвеност още един път Димитров за митинги.

По време на събитието в централата на  КТ „ Подкрепа “ бяха показани обновената взаимна Декларация с ограничения в региона на приходите, зеления преход, енергетиката и трудовите права, както и данни за общественото напрежение в страната и готовността за протестни и протестни дейности.

Двата синдиката упорстват за растеж на приходите, който да компенсира инфлацията за годината, само че не по-нисък от 15 % в частния и държавния бранш. За организациите, работещи на терен, двете конфедерации желаят нарастване на заплатите с 20 %.

„ Минималната работна заплата би трябвало да се качи още от юни тази година до 850 лв., а от началото на 2024 година да стане 1000 лв. “, считат КТ „ Подкрепа “ и КНСБ. 

Синдикатите желаят въвеждане на необлагаем най-малко, еднакъв на МРЗ, което ще подтиква потреблението и ще понижи неравенството.

В региона на зеления преход и енергетиката двете синдикални организации упорстват за присъединяване на национално представителните синдикати в договарянията с Европейска комисия за отпадане на условието в Плана за възобновяване за понижение с 40% на въглеродните излъчвания.

Те желаят с присъединяване на синдикатите да се изготви и одобри народен проект за обективен преход, основаване на държавно дружество „ Конверсия на въглищните райони “, обезпечаване на задоволително вложения в „ Мини Марица-изток “ и Топлоелектрическа централа „ Марица изток “ 2, както и гарантиране от страната на финансови пакети за обезщетения на засегнатите служащи и неотложно приемане на формулировка за енергийна беднотия.

По отношение на трудовите и синдикалните права КНСБ и КТ „ Подкрепа “ желаят сумирано пресмятане на работното време единствено за производства с непрекъсваем развой на работа, транспониране на условията на Директивата за съответните минимални работни заплати и поощряване на груповото трудово договаряне, гарантиране правото на групово трудово договаряне за всички работещи, криминализиране на действията, ориентирани против правото на синдикално сдружаване и подготовка на план на Закон за ратификация на спогодба за унищожаване на насилието и издевателството в региона на труда и трудовите връзки в държавните служби.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР