Не считам, че е възможно решението за изгонването на 70

...
Не считам, че е възможно решението за изгонването на 70
Коментари Харесай

Руското посолство действа като разузнавателен център на Балканите

" Не смятам, че е допустимо решението за изгонването на 70 съветски дипломати и чиновници на посолството да е взето под напън от Вашингтон, България е суверенна страна със свободно определено държавно управление. В рамките на съюзите, в които участваме, сходни взаимоотношения не са процедура ", разяснява дипломатът и експерт по национална сигурност Иван Анчев пред " Bulgaria ON AIR ".

По думите му решението на българското държавно управление е вярно, даже закъсняло.

" Това трябваше да се случи доста по-рано. Знае се, че съветското посолство значително работи като разследващ център на Балканите. Несъразмерността на дипломатите и чиновниците е очевадна. Приветствам политическото деяние на Петков, само че имаше погрешно отиграване. Остави се усещането, че това деяние е взето непринудено ", съобщи Анчев пред Bulgaria ON AIR.

Според него най-правилният метод е бил решението да се вземе като институционално от Съвета по сигурността към Министерския съвет.

" Службите имат задоволително данни освен за съветското посолство, само че и за други, които развиват такава активност в нашата страна. Ако пък нямат информация, това значи, че единствено харчат пари ", сподели специалистът по национална сигурност.

Той посочи, че по закон службите би трябвало да осведомят " тримата огромни " в страната за данните, с които разполагат, в идентичен размер. И в случай че това не е направено - е пропуск, безгрижен или несъзнателен.

" Надявам се, че нашите служби не са пробити. Ако са - това е ужасно за страната и нацията. Против съм всеки политик да взема решение политическите си въпроси, употребявайки службите като бърсалка. Това е било постоянно факт в годините на прехода ", сподели специалистът по национална сигурност.

Гостът изрази мнение, че е необходим цивилен ръб, който да управлява службите, не в оперативната им активност, а характерът и същността им.

" Важно е и самото държавно управление да формулира задачите пред тези служби. Аз съм песимист, само че те би трябвало да знаят защо работят, би трябвало да имат небосвод за най-малко 10 година напред ", прикани Иван Анчев.

Той изрази подозрение, че и някои от членовете на комисиите в Народно събрание се " регистрират " пред съветското посолство.

" Тези хора имат специфични равнища на достъп. По силата на парламентарното посланичество съм песимистичен, че някои членове на тези комисии няма да изприпкат и да рапортуват в съветското посолство - видите ли какво знаем за вас, братушки благи ", сподели гостът.

Анчев е уверен, че съветското посолство няма да бъде закрито, тъй като Русия не може да се лиши от този вид за въздействие освен в България, само че и на Балканите.

" Това ще бъде самопризнание за неуспеха на всички старания за съветски мир, който би трябвало да бъде натрапен освен в България, само че и в района. Личен крах за Миторафанова, която пристигна с задачата, наложена от Путин и Лавров, да унижава оптимално българския народ. Мисията - да демонстрират слабите звена, да дестабилизират Балканите за дестабилизация на целия Европейски Съюз ", добави още Анчев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР