Не само природата е виновна за това бедствие, а причините

...
Не само природата е виновна за това бедствие, а причините
Коментари Харесай

Александър Джартов : Не само природата е виновна за това бедствие

Не единствено природата е отговорна за това злополучие, а аргументите са сложни. В този случай обаче, количествата превалявания, които са паднали са извънредно огромни. Подобни превалявания е имало и преди съвсем 20 години - през 1994 година Това сподели в ефира на Българска национална телевизия основен комисар Александър Джартов, шеф на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".

" Няма инфраструктура, която да поеме такива количества вода. Поради тази причина е доста значимо ние да сме по-подготвени като хора, като общество. Така, че тези феномени ще се случват. Ние няма по какъв начин да ги избегнем. Затова е доста значимо да знаем какво можем да създадем преди да се е случило такова събитие, по време на събитието и след него ", изясни Джартов.

По думите му, информация за повишение на водните равнища е почнала да постъпва след 9:15 ч., когато са получени над 250 сигнала, което е означавало, че равнищата са били извънредно високи.

" В момента построяваме платформа за оценка на риска, като една от задачите на тази платформа е да стартира да наблюдават равнищата на реките, на язовири и това да става автоматизирано, с цел да може по-бързо да доближава информация, че следва нещо рисково да се случи ", разясни той.

Джартов сподели още, че в Царево е била задействана националната система за обявяване със сирените. Но тази система се надгражда, с цел да може хората да получават на мобилните си устройства известия. В механически аспект тази система е изцяло подготвена и следва в края на годината ще бъдат направени тестванията.

Пожарникарите към този момент са отводнили всички жилищни здания, за които е имало сигнали, а през днешния ден ще продължат с отводняване на гаражи и приземни етажи на хотели, сподели още Алексанъдр Джартов и посочи: " Също по този начин, наш екип работи на язовир " Потрунишки ", където задачата е да се смъкна равнището оптимално ниско на язовира, тъй че да не чакаме никакви проблеми оттова. Стените би трябвало да бъдат ремонтирани, тъй като сухият фрагмент и на двата язовира е мощно злепоставен. В момента няма заплаха, ние работихме и на по-малки язовир " Хаджи Яни ", изпускат го през главния изпускател. Но наложително би трябвало да бъдат обследвани. Има експерти от ДА " Метрологичен надзор ", тъй че откакто се мониторира, следва да бъдат подхванати коригиращи ограничения. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР