Не само лекарствата могат да имат смъртоносни дози, но и

...
Не само лекарствата могат да имат смъртоносни дози, но и
Коментари Харесай

Научете смъртоносната доза на тези 7 обикновени неща

Не единствено медикаментите могат да имат смъртоносни дози, само че и редица елементарни артикули и субстанции също водят до летален излаз, в случай че се прекалява с тях. Ето 7 образеца:

1. Алкохолът – „ един промил алкохол в кръвта ” значи, че във всеки литър кръв се съдържа един милилитър чист алкохол. Чистият алкохол е доста по-силен от водката, ракията и впрочем, по-силен даже от спирта. В половин литър водка да вземем за пример се съдържат 200 мл чист алкохол. Ако млад, здрав 75-килограмов мъж изпие този половин литър водка, тя ще се трансформира в 2,5 промила, което е съществено замайване.

За смъртоносна централизация на алкохола в кръвта се считат 5-6 промила, т.е. 400-450 мл. чист алкохол. Това е 1-1,25 л. водка. Ако изпиеш едновременно три бутилки, това ще е краят ти. Винаги обаче може да има изключения: през декември 2004 година в пловдивска болница докарали мъж, блъснат от автомобил. И апаратът, забележете, посочил 9,1 промила алкохол в кръвта, което значи, че потърпевшият е изпил не по-малко от 1,7 литра. И, както се досещате, останал сред живите.

2. Витамини. Оказва се, че те също могат да убият, даже съществува разбиране хипервитаминоза. Например следствията от предозиране на витамин А са следните: главоболие, самозабравяне, прилошаване, учестен пулс, загуба на схващане и спазъм. Витамин В1: дисфункция на черния дроб и бъбреците. Витамин В12: учестен пулс, нараснала съсирваемост на кръвта. Витамин D2: уязвимост, жадност, повръщане, тресчица, нараснало артериално налягане, затруднено дишане, занимателен пулс. Витамин Е: нарушаване на метаболизма, тромбофлебит, некротичен колит, бъбречна непълнота, кръвоизлив в очната ретина, хеморагичен инсулт. Но приказваме за предозиране. За да се получи смъртоносна доза да вземем за пример от витамините А и D, е нужно да се одобряват до 5000 таблетки, освен това за къс интервал от време, с цел да не успее организмът да ги изкара с урината. Т.е. в случай че „ изпревариш ” бъбреците, това ще е краят ти.

3. Слънцето. Един слънчев юлски ден, прекаран под египетското слънце без средства за отбрана, ще бъде финален. Нужни са от 2 до 8 часа, с цел да получи човек сериозен топлинен удар. Отначало усеща уязвимост, главоболие, самозабравяне, звук в ушите. След това – нараснала до 40-42 градуса температура, прилошаване, учестяване на пулса и дишането, халюцинации, намалено артериално налягане, загуба на съзнание… Ако се почувствате дискомфортно, само че не се преместите на хладина и сянка, това ще е краят ви.

4. Никотин. Съвършено самостоятелни от никотина и устойчиви към отровите плъхове нормално умират от доза 50 мг никотин на кг тегло. За хората обаче този индикатор е доста по-нисък и се колебае от 0,5 до 1 мг на кг тегло. Следователно 75 мг никотин еднопосочно ще покосят мощен 75-килограмов мъж. Ако приемем, че във всяка цигара се съдържат по 0,8 мг, то смъртоносната доза е 94 цигари. Половин стек едновременно и това ще е краят ти.

5. Сол. Пак тествано на плъхове: 3 г сол на кг тегло са несъвместими с живота, т.е. четвърт кг сол подсигурява летален излаз. Друг е въпросът по какъв начин ще изядеш тези 250 грама сол. Ако това стане, с организма ще се случи следното: заради остатъка сол в кръвта внезапно се покачва кръвното налягане, което единствено по себе си е рисково. И се съпровожда с тежки отоци – един грам натриев хлорид води до задържане на 100 мл течности в организма. Най-напред ще възникне оток на мозъка и на белите дробове, което значи сигурна гибел.

6. Кофеин. Ако се доверим отново на същите лабораторни мишки, то смъртоносната доза кофеин е 192 мг на кг. тегло. За индивида обаче тази цифра, според от неговото тегло и самостоятелната схватливост към кофеина, варира от 150 до 200 мг. Т.е., в случай че тежиш 75 кг., то 15 г кофеин са смъртоносни за теб. В хубавото еспресо в общоприета 30 мт доза се падат не по-малко от 100 мг кофеин. Ако си поръчате 150 чашки – към 4,5 литра, това ще е краят ви.

7. Вода. Казват, че на употребявани 1000 килокалории е нужно да изпиваме по един литър вода. Средната норма на човек е 2000-2500 ккал, като дневната норма вода е 2-2,5 литра. Около литър течности човек получава с храната, а изпива към 1,5-2 литра. Но предозирането 3-4 пъти може да докара до така наречен отравяне с вода, или водна интоксикация. Нарушава се водно-солевата обмяна в организма. Бъбреците не съумяват да изведат от организма всичко изпито, концентрацията на сол спада и водата стартира да запълва вътреклетъчната среда. В резултат на това поражда оток на мозъка, белите дробове и… това е задоволително. В известните на медицината случаи за отравяне с вода, които са завършили съдбовно, хората за денонощие са изпивали не по-малко от 7 литра вода./zdrave.to
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР