Не само детска болница, но и педиатрите вече са дефицит,

...
Не само детска болница, но и педиатрите вече са дефицит,
Коментари Харесай

Доц. Ат. Мангъров за novini.bg: Педиатрите намаляват, младите искат специалности с хитро финансиране и щедри клинични пътеки

Не единствено детска болница, само че и педиатрите към този момент са недостиг, а за демографската рецесия у нас и компликациите на младите при развъждането на децата им, се знае не от през вчерашния ден и през днешния ден. Защо е подобен огромен проблем за родителите в България да си намерят педиатър наоколо до дома им и обикновено ли е фамилните доктори да преглеждат вкупом новородени млади, остарели, доста и по-малко заболели? Няма интерес към педиатрията измежду завършващите медицина, за какво? Колко рискови са вирусните и респираторните заболявания все още?
Разговарям доцент Атанас Мангъров, шеф на Детската клиника в СБАЛИПБ „ Проф. Ив.Киров ” – София - Специализирана болница по инфекциозни и паразитни заболявания.

Къде отидоха педиатрите, на които преди всяка майка разчиташе, че се отбие в дома й, с цел да прегледа бебето или детето й? Ами огромна част от тях измряха, а другите са на доизживяване.

Сега доста малко млади сътрудници се насочват към тази компетентност, заради това, че във финансово връзки това не е привлекателна компетентност.

Малцината, които въпреки всичко се насочват към нея, го вършат от алтруистични подбуди и най-много от предпочитание да работят с деца.
Интересът към педиатрията е доста дребен.



Повечето млади експерти избират да стават кардиолози, онкохематолози, неврохирурзи. Там е напора, тъй като в тези специалности има хитро финансиране и великодушни клинични пътеки.

В доболничната помощ пък няма нови педиатри, съществуващите са със компетентност от преди години.



По нашата здравна система персоналният доктор, който е общо практикуващ, лекува и дребни бебета, и остарели баби, и бременни, и всевъзможни други.

Лично аз считам, че системата с персоналните доктори е един анахронизъм.

Тя е основана от Бисмарк през далечната 1883 година за работническата класа в Западна Европа за да има кой да оказва първа и последна грижа да хората - да им затваря очите, да им дава опция за последна изповед и впрочем.
Но в 21 век съществуването на системата на персоналните доктори е чист анахронизъм.
Преди нашата здравна конструкция като че ли беше по-подредена. Към поликлиниките в кварталите и градовете имаше педиатри, имаше лекари за възрастните хора, за женското здраве и други.
Сегашната система допуска, че грижите за новородените, би трябвало да се поемат от фамилните доктори, без оглед на това дали живее близо или надалеч от вкъщи на пациента. На процедура обаче се получава чист безпорядък, тъй като майката е при един доктор, бащата при различен, а детето - при трети. Така се губи смисъла на понятието " фамилен доктор ".
Факт е също по този начин, че доста от докторите отхвърлят да се занимават с детското здраве, тъй като няма нужната подготвеност. Лекуването на деца има своята специфичност и по тази причина е значимо да има повече педиатри.
Някъде през 1997 година НЗОК вкара идиотския принцип, че парите следвали пациента и настана по този начин проведения безпорядък, който още повече задълбочи демографската рецесия, защото не е загадка, че

българите раждат по-малко деца поради неоправиите в страната, с които те се борят ежедневно.

Дано доживея да видя по-добра организация в нашата здравна система по този начин щото, когато човек има потребност от даден експерт, да получава опция да се употребява от уменията му - на кардиолозите, на хирурзите, на педиатрите и така нататък
Важно е също по този начин да се знае, че лечебните заведения са като пожарните - не трябва да ги закриват единствено тъй като сега не гори. Ами на следващия ден, в случай че пламне и ти към този момент си унищожил, закрил някое здравно заведение?!
Тази година има коктейл от няколко вируса, които се въртят през този сезон. Грипът сега господства, само че има и още респираторни вируси, плюс ковид. Но няма нищо извънредно, малко по малко се връщаме към естественото отношение към тези болести и страха, и паникьорите понижават.
 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР