Не съм щастлив от начина, по който бе почетена паметта

...
Не съм щастлив от начина, по който бе почетена паметта
Коментари Харесай

Македонците провалили с политика честването на Гоце Делчев

" Не съм благополучен от метода, по който бе почетена паметта на Гоце Делчев в Северна Македония. Това са смущаващи знаци за смяна, а не сигурни. Бих се радвал почитането на паметта да се показва всеобщо от хората, освен като политическо мероприятие ", съобщи в изявление за НоваНюз съпредседателят на българо-македонската историческа комисия проф. Ангел Димитров.

Изпращането на външния министър Теодора Генчовска на честването е било позитивен ход от страна на България, само че с него единствено е реализирана политическа естетика.

" Недопустимо е преустановяване на активността на историческата комисия, тъй като то ще е в прорез с Договора за добросъседство. Има персонална позиция на сътрудника Драги Георгиев, която не е предпочитание да се пресечен диалозите, а увещание, че вниманието върху членовете на комисията в Северна Македония става натрапчиво и усещат напън. Притеснява ги като историци и персони ", изясни Димитров събитията от последните дни.

Според него срещата на президента Стево Пендаровски с ОМО " Илинден-Пирин " на пръв взор няма нищо смущаващо, само че би трябвало да се знае каква е тази организация. Идентичността им е статистически незабележима, те са потвърден изразител на сепаратистки хрумвания, сподели още проф. Димитров.

По мотив дейности на американски политици, той счита, че е израз на политическа и историческа неначетеност да твърдиш, че етническите македонци са дали сериозен принос за Съединени американски щати, а имаш поради цялата остаряла емиграция.

Професорът посочи, че е имал известни запаси по отношение на визитата на премиера Кирил Петков в Северна Македония, само че в този момент би трябвало да се види какви резултати ще даде. " Ако не даде положителни резултати и ентусиазмът се охлади, можем да дадем ясна оценка ", акцентира историкът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР