не са получили обещаните 1000 лв. за първа линия. И

...
не са получили обещаните 1000 лв. за първа линия. И
Коментари Харесай

Брънзалов: Личните лекари не са получили обещания по 1000 лв. COVID бонус

не са получили обещаните 1000 лева за първа линия. И освен не са получени, а имало обезпечени пари в НЗОК единствено до декември 2020г. Не са получили и пари за поставените противогрипни ваксини от НЗОК. Нямало ги и средствата, с които Касата покрива разликата в потребителската такса за обзор на възрастните хора. В същото време станало ясно след среща с НЗОК, че пари за Коронавирус кабинетите в поликлиниките има обезпечени единствено до края на 2020г. Затова от БЛС желаеме среща с премиера Борисов. Това заяви пред btv доктор Николай Брънзаов, заместник-председател на БЛС.
" Не нямат ги, дори тези средства не попадат в нашите фактури, които форсмажорно трябваше да отчетем към Касата , поради идващите празници. Те не съществуват в тези фактури. Ние си получаваме сумите без тях....Трябваше да са преведени в този момент, това са суми, които общопрактикуващите лекари би трябвало да ги получават от първи ноември , а към този момент декември даже не попадат във фактурата. ", сподели доктор Брънзалов.
 БЛС желаят незабавна среща с Борисов или стопират договаряния с НЗОК БЛС желаят незабавна среща с Борисов или стопират договаряния с НЗОК
Вече близо 10 месеца българските медици са на фронта, не жалят сили и демонстрират издръжливост, мъжество и жертвоготовност в битката...
" И освен тях ги няма. Няма ги и сумите, които би трябвало да получим за противогрипните ваксини, които сме поставили . Няма ги и сумите, не са преведени, по член 30 – по отношение на 1 лев потребителска такса за пенсионерите . Има специфична процедура, ние се отчитаме с фактури и разликата се поема от НЗОК. ", добави той.
Веднага се обадих на зам.-министър Начева да запитвам за неналичията. Отговорът беше, че ще има през днешния ден съвещание на надзорния съвет на касата, където ще се решат вероятно тези неща. Кога обаче ще се получат тези суми дори и не попитах, тъй като виждате какво става, разяснява той.
Обаче има различен огромен проблем. На среща сред НЗОК и БЛС е станало ясно, че има заделени пари единствено за ноември и декември по перото - 1000 лева на персонален доктор поради Коронавирус . " От първи януари какво ще вършим? Ние отиваме да договаряме Анекс за работата ни от 1 януари, с цел да дадем някакво успокоение на сътрудниците, които така и така изпитват усложнения в пандемията. Сега да изпитват компликации и с връзките си с НЗОК. Така излиза ", възмути се той. " За след януари отговорът беше – то не зависи от нас , пари няма заделени. Само че ние следим процесите, знаем, че има заделени 600 млн. лева – буфер, който е избран тъкмо за битка с епидемията и ще настояваме твърдо да реализираме по-добри условия на труд и най-много успокоение на сътрудниците, които се борят с епидемията. ", Подчерта доктор Брънзалов.
Юли месец са гласувани спомагателни 126 млн. лева към бюджета на НЗОК, които до през вчерашния ден или оня ден не бяха пипнати. В системата не са влизали свежи пари. До момента нашата система се оправя с бюджета на НЗОК, гласуван в края на 2019г. за неепидемична конюнктура. Така че в системата свежи пари няма , изясни той .

За Коронавирус кабитетите в ДКЦ-тата ситуацията също е неразбираемо. За тях ще има финансиране все още единствено за ноември и декември. След първи януари – отговорът беше същия – от нас не зависи , сподели доктор Брънзалов.
 БЛС предлага 20,5% нарастване на средствата за медико-диагностичните действия БЛС предлага 20,5% нарастване на средствата за медико-диагностичните действия
Становище на Българския лекарски съюз(БЛС) във връзка Законопроекта за бюджета на НЗОК беше изпратено през днешния ден до Менда Стоянова, Комисия по...
" И по тази причина БЛС изиска среща с премиера Бойко Борисов, с цел да се изяснят тези неясноти: Ние договорни сътрудници ли сме или единствено ей по този начин се срещаме да си приказваме: „ Дай ми текст сиреч напиши ми нещо, на което аз да кажа, че няма да стане “ . Така вървят за момента нещата. ", възмути се той.
За електронните посоки:
" Не бих споделил, че задачата е изпълнена на 100%. В частта издаване на направление – съвсем няма компликация. За страдание, към последния анекс имаше текст, че може „ и по електронен път да бъдат издавани тези посоки “. Значи, хартията си остава, което е на процедура това направление няма да е електронно, откакто се изисква хартия. Обратната връзка към момента не е осъществена от лабораториите – ние автоматизирано да получаваме резултатите от проучванията. Надявам се и има уверения, че до края на годината това ще бъде реалност. И то освен за проучванията за Коронавирус, а и за всички останали проучвания. Сега става по нормалния метод. Обикновено – първо пациентът е осведомен и той ни връща информация . Ако PCR пробата му е позитивен, той влиза в електронната система – от там също получаваме информация. ", разяснява зам.-председателят на БЛС.
Ваксина против Коронавирус за персоналните лекари:
" Ще бъдат имунизирани тези, които желаят. За страдание, все още информацията не се събира по най-правилния метод. Това става с някакви e-мейли, които се разпращат по нашите ръководители на сдружения по места. И в РЗИ и в НЗОК разполагат с персоналните ни мейли. И мисля, че там би трябвало да бъде обменена тази информация, и то под формата на анкета, тъй като сътрудниците имат доста въпроси преди да кажат желаят ли ваксина или не. Това не е като в остарели времена преди да дойдат банани за Нова година, ние да се наредим на опашка да си купим. Има въпроси, които сме задали и чакаме отговор. Аз самият бих се ваксинирал първи, без ангажименти, в това число и политически, когато ми пристигна времето. Просто тъй като мисля, че по този начин би трябвало да борим епидемията. Но не приказвам от името на съсловието, а от мое име. Колегите са в правото си да си зададат въпросите и да получат отговори. В последна сметка това касае човешкото здраве. ", сподели доктор Брънзалов .

 НЗОК и БЛС вземат решение дали пътеката за лечение на COVID-19 да стане 1200 лева НЗОК и БЛС вземат решение дали пътеката за лечение на COVID-19 да стане 1200 лева
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българският лекарски съюз (БЛС) не престават разискването на анекс към Националния рамков...
За има ли и описи за искащите да се имунизират пациенти ? " Разбира се, само че това е четвъртият стадий на имунизацията в България. До него има време. Ние по принцип знаем кои са целевите групи, къде са рисковите групи, където първо би трябвало да се работи, само че имунизацията е благопожелание. Ние тези описи ги имаме на нашите софтуери. Трябва да запитаме хората, да ги срещнем, да протече една по-широка акция за запознаване с имунизациите и уповавам се, нещата ще се получат. ", разяснява той.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР