Не претендирам Житиеписецът“ да е учебник по история, това е

...
Не претендирам Житиеписецът“ да е учебник по история, това е
Коментари Харесай

`Стефан Кисьов: Константин-Кирил Философ е бил магнетичен чаровник

„ Не изисквам „ Житиеписецът “ да е учебник по история, това е художествено произведение. Като публицист за мен беше значимо да задам въпроса „ за какво „. Знаем, че има основана глаголица, кирилица, че славянският език е станал литературен, само че малко хора знаят – защо Константин Кирил Философ е посветил целия си живот на това дело. Той е можело да направи кариера във всяка една сфера на живота във Византия “.  

Това сподели пред БНР Стефан Кисьов, създател на романа „ Житиеписецът “, отдаден на Константин-Кирил Философ. 

И добави, че за него „ тази персона е била магнетичен чаровник, който е успявал по всевъзможен метод да очарова – с интелекта си, с остроумието си, с държанието си “. 

„ Неговото мощно въздействие върху папа Адриан II и Анастасий Библиотекар, най-влиятелните хора в Рим по това време, трансформира геополитическата конюнктура в Европа, тъй като приемането на старославянския за формален и започването на богослужения на този език, понижава въздействието на латинския език и на католицизма, въпреки това на гръцкия език. И от двете империи е имало срещу едно такова развиване на нещата. В един миг е успявал да балансира сред Рим и Константинопол. В романа се загатва версията за съперници и от двете страни, не на персонална основа, а като политически съперници „, сподели още писателят в предаването „ 12+3 “. 

Авторът основава облика на един житиеписец, който като проверяващ публицист потегля по местата, където е обитавал основателят на глаголицата и един от най-мащабните християнски мисионери . Така животът на огромния християнски деятел и християнски светец е пресъздаван малко по малко, като резултат от срещи и диалози с хора, с които се е познавал по-добре или не толкоз добре. 

Стефан Кисьов има издадени осем романа и голям брой разкази. С „ Екзекуторът “ през 2004 година става първият публицист, спечелил Националния конкурс „ Български разказ на годината “ на фондация „ Вик “. 
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР