Не позволявайте на онова, което не можете да промените, да

...
Не позволявайте на онова, което не можете да промените, да
Коментари Харесай

Това, което отричате – ви разрушава; а онова, което приемате – ви преобразява!

 „ Не позволявайте на това, което не можете да измененията, да не ви разрешава да измененията това, което можете “, Джон Удън.

За страдание, доста хора надценяват това, което не са, и подценяват това, което в действителност са. Част от болката, която изпитват, е точно в метода, по който правят оценка себе си.

По някаква причина доста хора смятат, че в случай че настойчиво и самоуверено търпят тази болежка, това ще им помогне да се примирят с външния свят и с мястото си в него, без даже да знаят, че възприемат всичко това през изкривената призма на личните си съждения.

Именно това, по какъв начин възприемаме протичащото се с нас и прочувствените реакции, които са свързани с него, носят огромни премеждия в живота ни, принуждавайки ни да влизаме в спор със себе си. И в последна сметка на практика постоянно се оказва, че ние самите сме повода (или съучастниците) за вредата, която ни предизвикват нашите проблеми.

Съпротивлявайки се на възприемането на действителната картина на света и на тези проблеми, които ни заобикалят, в доста случаи ние издигаме пред себе си непреодолими трудности със личните си ръце. Подобен взор към света затруднява разбирането, че повода за страданието са освен и не толкоз самите проблеми, колкото това, по какъв начин реагираме на тях и дали въобще реагираме.

Спокойствието и удовлетворението идват от вътрешната страна.

Хората, които се съпротивляват на измененията, просто се надяват, че в бъдеще компликациите ще изчезнат даже без тяхното присъединяване. Те се надяват да се избавят от тях, без да трансформират моделите си на държание, които са предизвикали проблемите.

Щастието може да се роди единствено от приемането. Когато приемате нещо, то ви преобразява.

Когато се оказваме неспособни да направляваме личните си страсти и реакции към външни тласъци, елементарно пристъпваме към обвинение на други хора и външни условия. Но когато упрекваме другите в това, което усещаме, по този метод поверяваме контрола над нас в техните ръце.

От позиция на логиката никой от нас не би предал контрола върху страстите си на външни хора по лична воля. Ние обаче вършим това всякога, когато загубим хладнокръвие, когато някой не отговори на упованията ни.

Вътрешната смяна постоянно се предхожда от външна

Когато нашите убеждения влизат в спор с убежденията на други хора или някои условия във външния свят отхвърлят да се съобразят с визиите ни за тях, това провокира бездънен психически дискомфорт.

Инициирането на процеса на вътрешни промени ще помогне да се съсредоточим повече върху себе си и ще ни попречи да се дефинираме като безпомощни жертви. А и да се примирим със ориста, на която сякаш по никакъв начин не можем да повлияем, в този момент ще ни бъде доста по-трудно.

Когато решим да бъдем изцяло почтени със себе си, първоначално това може да бъде доста мъчително, само че в дълготраен проект носи такава независимост, за която даже не бихме могли да си помислим. Това ни разрешава да виждаме ясно и без разкрасяване кои сме в действителност, каква е същинската природа на нашето взаимоотношение с външния свят.

Всъщност единствено ние самите сме способни да внесем безпорядък и безпокойствие в личния си микрокосмос.

Самите ние имаме задоволително власт над себе си, с цел да навредим на разсъдъка и страстите си. И макар че всеки от нас има персонална независимост и надзор върху мислите, вътрешната илюзорна война ни притиска като тежък товар от прочувствени окови.

Сред тях са възприятието за виновност, отчаяние, възмущение, ненавист, самобичуване и предпочитание за възмездие. Всички тези страсти и тяхното комбиниране в последна сметка водят до спорове със самия себе си, постоянно маскирани като спорове с други хора.

Тези страсти са резултат от това, че ние самите интерпретираме случилото се с нас погрешно, съсредоточавайки се върху външни фактори. Проблемите стартират, когато тази интерпретация на минали събития въздейства върху това, което вършим в сегашното.

Запомнете: Вие можете да живеете напълно в сегашното, единствено когато приемете предишното.

Инфо: realitycreating

Будистка алегория: 3 обстановки, когато би трябвало да игнорирате другите хора

 

Отношенията с други хора ни носят благополучие и задоволство, само че те също по този начин постоянно са източник на разочарования и огорчения. Поради тази причина, с цел да намерите ключа към щастието, трябва…

Цялата публикация

 

Мъдростта Дзен: Само Вашите Мисли дефинират Вашата орис – II

 

Вашите мисли дефинират вашата действителност. Проблемът с идеализирането на позитивното мислене се заключва в опитите да се скрие негативизма. Но един позитивен метод към концепцията за благополучие самичък по себе…

Цялата статия
Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР