Не повече от 25-30% от туристическите обекти в България са

...
Не повече от 25-30% от туристическите обекти в България са
Коментари Харесай

Само 25-30% от туристическите обекти са достъпни за хора с увреждания

Не повече от 25-30% от туристическите обекти в България са налични за хора с увреждания. Това сочат данни на Българска асоциация по рекреация и туризъм (БАСТ).

Плажовете са длъжни да обезпечат достъп на хора с инвалидни колички, " само че в случай че не го създадат, не им търсят отговорност ", споделя Митко Ангелов - специалист в Българската асоциация по рекреация и туризъм, пред БНР.

Според него се прави от ден на ден – налични екопътеки, налични плажове. Нещата се трансформират, само че постепенно, регистрира той.

" Не са доста цветущи нещата ", признава Ангелов. По думите му, има написани стандарти за досегаемост на хотелите в България.

" Хотелите на доста места към този момент разполагат с такива стаи, обособени за хората с увреждания. Както и по бензиностанциите към този момент се следи ", уточни той.

Експертът добавя, че не наказания, а тласъци и промени в настройките на обществото биха довели до възстановяване на достъпността на туристическата среда.

" Санкциите са прекомерно незначителни, с цел да накарат един бизнесмен, построил хотел, да се съобрази. По-скоро би си платил санкцията, в случай че не желае да построи наличен обект ", счита Ангелов.

Хората с увреждания са измежду групите, които генерират добър финансов поток за туризъм и в случай че достъпността е на по-добро равнище, повече хора ще пътуват, отбелязва още Митко Ангелов.

Не може за 20 години да се трансформират настройки, градени в продължение на 50 и повече години. Тези хора станаха забележими и са измежду нас едвам в последните десетилетия на прехода, разяснява той в относителен проект отношението към хората с увреждания у нас и в чужбина.

Като главен недостиг Ангелов обрисува непознаването на проблемите на хората с увреждания и специфични потребности.

По последни данни, хората с увреждания в България са към 600 хиляди души.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР