Не очаквам някакви проблеми при ротацията на кабинетите. След местните

...
Не очаквам някакви проблеми при ротацията на кабинетите. След местните
Коментари Харесай

Политолог: Радев няма да рискува с проект за евроизборите, националпопулистите ще се провалят пред трите основни играчи

" Не чакам някакви проблеми при ротацията на кабинетите. След локалните избори напрежението сред ръководещите партии се понижи. Изглежда, че въпросът в София ще е привързан от целия пакет на диалози, който следва. Той е обвързван и с ротацията, и с назначенията при регулаторите. Разговорите са опит за наместване на пластовете в ръководещото болшинство, защото държавното управление стартира с несъответствия преди 7 месеца. Те не престават да стоят, а главните цели, изключително пред ГЕРБ, е да ги поправя ", разяснява пред БНР политологът Милен Любенов.

" Въпросът кой ще бъде ръководител на Народното събрание е вторичен и не виждам някаква конкуренция в Политическа партия и Демократична България. Може би се най-вече се вълнува идващият ръководител на Народното събрание, само че не виждам по какъв начин ще бъде провокирано значително напрежение. Едва ли ще има съглашение с Движение за права и свободи след ротацията. Ако има сходен документ, то той ще е сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. При Движение за права и свободи виждам по-скоро място в дебата за регулаторите. Не знам за какво беше нужна тази смяна в конституцията тъкмо там за квалифицирано болшинство от 160 гласа, защото вкарва автоматизирано и Движение за права и свободи в преговорния развой. Това значи партийно парцелиране, което не влизаше в първичните проекти на " Продължаваме промяната ". Ако бъдат вкарани ярки политически фигури, значи, че ще имаме политизация на органи, които по принцип би трябвало да са самостоятелни. Същото се отнася и за Конституционния съд. Имената, които чуваме, изключително от страна на ГЕРБ, биха провокирали публичен скандал. Не може ръководител на парламентарна група да бъде повдигнат за парламентарен арбитър. Вярно е, че и сега в Конституционен съд има политици, само че е нужно някакво време. Някои от тях са някогашни министър председатели или имат дипломатическа биография. Проблемите на страната ни в последните години са в регулаторите, тъй като в тях са съсредоточени доста огромни ползи, свързани със обществения и икономическия живот в страната. Ако тези регулатори не станат самостоятелни и не пазят обществения интерес, ще се окаже, че опитите за по-съществена смяна през последните години са останали напразни. Тази година е доста значима за ръководещото болшинство, с цел да забележим какви стъпки ще предприеме за правосъдната промяна ", разяснява политологът.

" Основната конспирация на евроизборите ще бъде до какъв брой националпопулистката вълна ще продължи да пораства, тъй като най-малко към този момент в Германия виждаме 23% от социологическите изследвания, което е второ място. Националпопулистите във Франция водят с близо 30%. Очаква се някакъв пробив, само че към момента трите съществени проевропейски обединения ЕНП, ПЕС и Алиансът на либералите и демократите ще имат солидно болшинство в Европейския парламент. Тази опасност от националпопулистка вълна ще бъде преодоляна от тези три съществени европейски обединения. Конкретно по отношение на европейските избори не мисля, че може да се зароди политически план на Румен Радев. На този стадий не виждам и като политически трендове на този стадий предпочитание на партиите за предварителни парламентарни избори. моята прогноза е, че през 2024 година няма да има предварителни парламентарни избори. Не чакам и кой знае каква основна електорална смяна при европейския избор ", сподели още Любенов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР