Не обичам крайни мерки, но може би трябва да се

...
Не обичам крайни мерки, но може би трябва да се
Коментари Харесай

Герджиков: Не изключвам да наложим вето на РСМ за пътя й към ЕС, за да се отрезвят

" Не обичам крайни ограничения, само че може би би трябвало да се стигне до там - да наложим несъгласие, с цел да се отрезвят тези политици. Не го изключвам ". Това съобщи ръководителят на 39-ото Народно заседание, юристът проф. Огнян Герджиков в предаването " Денят онлайн " по  по мотив ескалацията на напрежението против българите в РСМ и вероятно връщане на ветото върху РСМ за начало на договарянията с Европейски Съюз.

България не е съумяла да покаже на света по какъв начин стоят връзките и историческата истина с районен съд Македония, до момента в който македонците го правеха, счита той. " Нещата са с дълбоки корени от много време. В Македония се разви един необикновен национализъм, антибългарските настроения, това е доста деликатна тематика, тук се желае доста дипломатически метод. Те губят повече, с тази борба те си режат или най-малко отсрочват пътя към Европейски Съюз. Защо да отстъпим от имената на българските културни клубове - Ванче Михайлов и Цар Борис Трети?! ", запита Герджиков.

" Има заплаха идващият парламент да повтори това, което беше до момента . Надявам се това да е последната ротация - парламенти през няколко месеца. За страдание, не мога да бъда сигурен. Кризата е в неналичието на диалогичност, тъй като партийният нарцисизъм надвива над националните ползи.

За единствената рокада в служебните кабинети " Донев-1 " и " Донев-2 " проф. Герджиков сподели: " Като че се натрупаха едни негативи във връзка с министър Минеков и беше естествено той да отстъпи на различен, и то - доста подобаващ човек ".

За признатите промени в Закона за правосъдната власт и в Наказателно-процесуален кодекс на първо четене в 48-ия парламент, с които се основава механизъм за надзор на основния прокурор, Герджиков сподели: " Не обичам промените да се вършат преждевременно. Ние сме царе да прибързваме в промени, в законодателство и в големия брой случаи вършим неточности и по-късно ги поправяме . Тази правосъдна промяна се трансформира във култ ".

" Една съществена част от политическите сили схващат под правосъдна промяна да може основният прокурор да слезе от своя пост - да го смъкват. Не си дават сметка, че в случай че един идващ прокурор бъде подложен по този начин на течени, няма да може да извършва своите функционалности. Той би трябвало да бъде постоянен. Не би трябвало по този начин елементарно да бъде свален. И в този момент може да бъде свален основния прокурор, само че това не е елементарно. Ако е елементарно, ще стане рисково. Той ще стане пионка и няма да може да извършва функционалностите. Има една несъразмерна фиксация, която аз не разбирам ", сподели Герждиков.

По думите му концепцията за публично допитване, инициирана от Има Такъв Народ, с което се пита и смяна на публичното устройство, е: " Изхвърляне. Току-така референдуми не се вършат ". " Преди години посрещах ръководителя на Швейцарския парламент, първоначално акцентирах какви съществени постижения има страната им и в региона на директната народна власт с тези референдуми. Той съобщи: " Това беше нашата най- огромна неточност, апелирам ви, не я повтаряйте. Фаворизирането на референдумите основава изключителни проблеми ".

За концепцията Национална движение „Симеон Втори" да се върне в политическия живот на страната той посочи умеенето им да се коалират. " Ние направихме един ход, който знаехме, че ще ни изяде главата, само че беше значимо за страната - да се коалираме с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Партията не е най-голямата полезност на страната. Най-голямата полезност е благополучието на страната. В името на страната би трябвало да се вършат всевъзможни взаимни отстъпки ", сподели Огнян Герджиков.

Той изясни, че се колебае дали да бъде в листите на кандидат-депутатите. В пояснение, че човек би трябвало да мисли за страната си, в случай че Национална движение „Симеон Втори" влезе в идващия парламент юристът посочи, че стопанската система би трябвало да се стабилизира. " Да се основат положителни условия за икономическо развиване, да се понижи бюрокрацията, да се стабилизира законодателството ", прикани Герджиков.

Ролята на Симеон Сакскобургготски е, че той няма да излиза на политическата сцена, само че ще поддържа партията . " Симеон е голям капитал за България, който ние не използвахме. Когато 2001 година имаше концепция той да стане президент, се оказа спънка това, че не е живял в България последните 5 година Спокойно това можеше да се промени. Той имаше голям престиж, той сядаше от дясната страна на Кралицата (покойната Елизабет Втора), одобряван е на всички места по света. Биха могли да му бъдат възлагани специфични задания. Той е в действителност капитал ".

" Проблеми имаме и в образованието - сбърканата система. Пазарният механизъм във висшето обучение е пагубен. Това води до излизане на недобре готови фрагменти Сериозните университети имат необятен вход ", изясни той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР