Не, не е Библията. Това няма за цел да отрече

...
Не, не е Библията. Това няма за цел да отрече
Коментари Харесай

"Книга за хората": Късометражна прелюдия в магическия реализъм на едно селско читалище

Не, не е Библията. Това няма за цел да отхвърли религията за всеки, който намира разтуха и поддръжка в нея, само че в тази ситуация приказваме за друга " Книга за хората ". Поставена в кавички, тя посочва името на дебютния филм на Владислав Лаков - една късометражна въведения в магическия натурализъм на селското читалище, където генерации наред построяват неразривна връзка със света на литературата. Извън кавичките Книга за хората е нарицателно, чието наличие не трябва съответно разкрито във кино лентата, само че за което може да предполагаш с съвсем ревностна религия в човешката дарба да се учим, да се обвързваме в общественост, да мечтаем и да пазим правото си на изложение.

Книгата носи мъдростта за това, останало, откакто сме се нахранили, пили, наспали, минали през всяка физиологична потребност, а точно мъдростта за културата и прочувственото израстване в човек с основно Ч, както книгата е с основно К. А вие несъмнено най-малко един път сте попадал в компанията на книга или друга част на културния елемент, предиздвикали ви да забравите, че сте гладен, жаден или че алармата ви ще звънне след по-малко от 3 часа.

 Специални прожекции: късите филми, които могат да се гледат на огромен екран през май Специални прожекции: късите филми, които могат да се гледат на огромен екран през май

Историята, чиято конструкция прилича тази на приказка с еднопластови усещания за положително и зло, наблюдава одисеята на девойката Славина (Моника Иванова) в битката против чудовището, наречено " Усвояване на пари за европроекти ". Докато кара летен стаж в читалището на своето обичано родно градче, тя се сблъсква с врага на селската идилия - интернетът, който в ръцете на шеф Димитрова (Ирен Кривошиева) ще докара до изхвърлянето на най-малко ⅔ от книгите в библиотеката. Подобно на своята баба на млади години, Славина рискува сигурността на личното си близко бъдеще, с цел да спре заличаването на с години градени крепости от хартиени фантазии и да избави културния дух освен за възрастните, само че и за младите, тъй като, както знаем, друго си е книгата с корици.

 Режисьор и сценарист на
© Кинематограф

Режисьор и сценарист на " Книга за хората " е Владислав Лаков, оператор е Ангел Балакчийски

Операторските умения на Ангел Балакчийски ни повеждат през магически роман с простоват сюжет, само че смислени послания. Въпреки че естетиката и персонажите оставят усещане за детски филм в двуизмерен свят, подтекстът на " Книга за хората " в действителност е завладяващо бездънен и закача значими тематики за срив в връзките сред поколенията. Особено в България, където към момента има места, до чиито контакти компютър въобще не е стигал, а цифровата индоктринация естествено навлиза на други, двете страни имат навика да си викат, като по едно и също време хем желаеме децата да четат повече, хем хулим възрастните, задето нямат предпочитание и сила занапред да стават компютърно образовани.

Разбира се, интернетът е неделима част от модерния живот: цифровизация би трябвало да има, откакто по този метод младежът може да опознава нови места и да продължава да чете книги по пътя, без багажът му да е ходеща тритонна библиотека + чифт гащи за промяна.

От друга страна, никому не е полза да караме един пенсионер, който намира ежедневна наслада в градинката, хартиената книга и диалозите със съседи, да сменя метода си на живот и да помни кои копчета на компютъра ще го закарат до Димов, Достоевски или Дикенс. Рецептата за гювеч е закодирана в съзнанието на този човек, не във виртуалното пространство. Той желае единствено да знае къде да натисне, с цел да се чуе с децата. Това е задоволително и сигурно съгласие сред хора с контрастни потребности и усещания е по-лесно, в сравнение с шеф Димитрова го прави.

 Какво е Какво е " Киноклуб+ " и за какво дава на учениците безвъзмезден достъп до кино

С " Книга за хората " Владислав Лаков обилно и нежно замерва публиката си с истината, че не израстване под крилото на Българска комунистическа партия или под това на демокрацията е, което постоянно ни дели, а личните ни възгледи и образование по отношение на добрина, персонална независимост и единение. Във кино лентата хора от същото потомство не са на едно мнение, какво остава за разграничените от десетилетия? Но колкото и да са ни лъгали и мачкали разнородни партии, ние въпреки всичко имаме в себе си способността да живеем не съгласно политическа заблуда, а съгласно Книгата за хората.

Можете

 Филмът
© Кинематограф

Филмът " Книга за хората " можете да гледате в платформата " Кинематограф "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР