Не можем да отречем влиянието на сръбската музика върху създаването

...
Не можем да отречем влиянието на сръбската музика върху създаването
Коментари Харесай

10 сръбски песни, превърнали се в евъргрийни у нас (част 1)

Не можем да отречем въздействието на сръбската музика върху основаването на българския поп-фолк. Всъщност преди години, още в зародиша си, той се яви като неин сурогат – с образно и гласово подражателство, със законни или не напълно кавър версии.

Има песни, които вечно ще останат в съзнанието и сърцата на почитателите на жанра. Всички помним по какъв начин се презаписваха касетки и каква горделивост беше да имаш знаменце на Лепа Брена, закачено на огледалото за назад виждане на Ладата. Ето 10 от сръбските песни, трансформирали се в евъргрийни у нас, подредени случайно.

1. Ceca „ Kukavica “

Песента „ Kukavica “ излиза през 1993 година и е емблематична за сръбската фолк звезда. За малко време се трансформира в цялостен шлагер и в България. През май тази година имахме удоволствието да я чуем онлайн и в България.

2. Vesna Zmijanac и Dino Merlin „ Kad zamirisu jorgovani “

Песента излиза през 1989 година в някогашна Югославия, в четвъртият подред студиен албум на група Мерлин. В превод значи: „ когато замиришат люляците “. Днес Дино живее в Босна и Херцеговина, а Весна – в Сърбия.

3. Dragana Mirkovic „ Placi zemljo “

Песента излиза в едноименен албум през 1995 година Няколко години по-късно добива известност като химн на сърбите, при бомбардировките на НАТО. Самата Драгана споделя, че е претърпяла войната много тежко.

4. Lepa Brena „ Ti si moi greh “

Лепа Брена е извънредно известна в България, което беше потвърдено и от цялостната Арена Армеец при гостуването през декември 2011 година Песента „ Ти си моят грях “ е включена в албума „ Luda za tobom “, публикуван през 1996 година

5. Indira Radic и Alen Islamovic „ Lopov “

Това е най-известната ария на Индира Радич в България, като за това може би оказва помощ и версията и на български, която Ивана записа – „ Шампанско и сълзи “. В момента Индира провежда участията си дружно с Андреа, а през ноември я чакаме за огромен концерт.

6. Nedeljko Bajic Baja „ Zapisano e u vremenu “

Това е един от най-големите сръбски шлагери през последните 5 години, съумял да пожъне необикновен триумф и в България. Песента дава заглавие на албум публикуван през 2007 година

7. Mile Kitic „ Pije mi se “

Песента излиза през 1999 година Тя е част от албума на Миле Китич „ Tri zivota “. Въпреки че към този момент над 30 години е на сцена, Миле и до през днешния ден е един от най-актуалните фолк реализатори в Сърбия и някогашна Югославия.

8. Neda Ukraden „ Zora je “

Родена в Хърватия, отраства в Сараево, а по време на войната се реалокира в Белград. „ Zora je “ и „ Sumu Sumi javore “ са най-популярните песни от началото на кариерата и. Последните 10 години у нас станаха известни „ Diamanti “ и „ Na Balkanu “.

9. Miroslav Ilic „ Balada o nama “

Мирослав има многочислени фенове в България. Познат е с дуетните си осъществявания с Лепа Брена през 80-те и като кум на Христо Стоичков.

10. Predrag Zivkovic Tozovac „ Ti si me cekala “

Тази ария няма потребност от показване. Наред с „ Prazna casa na mom stolu “ са едни от най-популярните кафански шлагери.

А в случай че след всички изброените шлагери дотук имате потребност от още, вижте втората порция с обичани песни от западната ни прилежаща. Ето още 10 сръбски песни, трансформирали се в евъргрийни у нас (част 2).

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР