Не може държавата да поеме пълния риск на бизнеса в

...
Не може държавата да поеме пълния риск на бизнеса в
Коментари Харесай

Василев: Не може държавата да поеме пълния риск на бизнеса в електроенергийния сектор


Не може страната да поеме цялостния риск на бизнеса в електроенергийния бранш. Схемата за погашение на обезщетения би трябвало да бъде уравновесена. Министерството на финансите оказва помощ аналитично на Министерството на енергетиката по отношение на създаване на скица за отплата. Държавата би трябвало да поеме спомагателен риск, само че не може да се трансферира напълно от частните субекти върху страната. Това сподели министърът на финансите Асен Василев по време на съвещанието на Бюджетната комисия в Народното събрание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Драматичната обстановка в електроенергийния бранш се дължи не толкоз на нараснало ползване или по-малко предложение на българския пазар, колкото на свързването на българския пазар с интернационалните пазари и извънредно огромното равнище на експорт, което подвига цените, добави Василев.

Със свое решение държавното управление одобри спомагателни 450 млн. лв. за обезщетения от бюджета. Освен това още 410 млн. лв. от спестявания в бюджета. Т.е. общо 860 млн. лв. Министерството на финансите е планувало като бюджетни средства за в допълнение подкрепяне на бизнеса в интервала декември, януари и март. Това са бюджетните средства. Освен това има пари и във Фонда за сигурност на енергийната система, които могат да бъдат употребявани. Биха могли да бъдат употребявани за подкрепяне и свръхпечалбите в държавните енергийни сдружения, добави още Василев.

Дори да се счете, че нещо е свръхпечалба, то би трябвало да се вземе под внимание обстоятелството на тежка задлъжнялост на системата, сподели енергийният министър Александър Николов. За страдание през последните две години структурата на пазара и динамичността се промени напълно в резултат на зелената договорка. Това води до доста сериозна смяна във действието на енергийно подвластния бизнес, разяснява Николов.

Това, което се опитваме да създадем в границите на 6 месеца е да децентрализираме системата. От позиция на слънчева сила технологиите се усъвършенстват фрапантно и такива промени ще видите в проекта за резистентност и развиване. Фондът за сигурност на енергийната система е доста по-гъвкав “, добави министър Николов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР