Не може да се каже, че отчитаме бум на варицела,

...
Не може да се каже, че отчитаме бум на варицела,
Коментари Харесай

Д-р Вълков: Няма бум на инфекциозни заболявания в сравнение с пред-COVID периода

„ Не може да се каже, че отчитаме взрив на варицела, скарлатина или респираторни инфекции. Има нараснала заболеваемост по отношение на някои респираторни инфекции, само че тази нараснала заболеваемост е отнесена единствено към предходните няколко години. Тоест епидемиологичните ограничения по време на пандемията задържаха разпространяването на други вирусни болести и по тази причина се отчитаха занижен брой инфектирани с други инфекции, разнообразни от COVID-19 “.

Това сподели доктор Трифон Вълков, инфекционист от Инфекциозна болница в София и Катедрата по инфекциозни заболявания към МУ София, в подкаста на БНР „ В центъра на системата “.

По думите му данните за първото тримесечие на 2023 година са съотносими към тези в годините от 2017 и 2018 година, т.е. преди COVID-19 да стане водещо заболяване.

Д-р Вълков уточни, че РЗИ е институцията, която при повишен брой инфектирани в огромни колективи, учебни заведения или детски градини, може да наложи карантиниране и възбрана за посещаване, или носене на персонални защитни средства, каквито бяха наложени от Министерството на здравеопазването по време на пандемията.

„ Прави усещане, че сега главно от скарлатина, варицела и грип боледуват преобладаващо дребните деца. Заразяването става в колективите – детски градини, детски ясли, учебни заведения. Сега на родителите им прави усещане и са по-тревожни, тъй като няколко години децата не се срещаха толкоз постоянно с вирусите и бактериите, и в този момент с края на пандемията те са по-изнежени и е обикновено по-често да се разболяват. В интервала, в който те бяха лимитирани, се сътвори причина за развиване на огромен брой схватливост, т.е. децата не обменяха между тях вируси и в този момент това избуя и вместо детето да кара нещо на два-три месеца, то кара по две-три неща на месец “, изясни доктор Трифон Вълков.

При скарлатината, която е бактериална зараза, хората би трябвало да знаят, че могат три пъти да се разболеят. След това имунитетът е до живот. „ Антибиотична профилактика не може и не би трябвало да се прави, а антибиотик би трябвало да се приема единствено при диагностицирана с проучване зараза и с проявени признаци “, акцентира доктор Вълков.

Той обясни също, че не може да се приказва и за по-висока заболеваемост от варицела от тази в интервала преди появяването на ковид. От друга страна това, което се следи като протичане на варицелата, по нищо не се разграничава от това, каквото е било в предишното, означи експертът.

„ Моето мнение е както и на други сътрудници – щом има опция, да се ваксинирате против варицела. Защото при нас идват тежки случаи, рядко се следят смъртни случаи, само че нищо не е изключено. Всяка бактериална зараза протича тежко, има затруднения, както е при скарлатината. Такъв едни вариант може да протече с тежки затруднения, засягащи вътрешните органи като опорно-двигателния уред, сърце, централна нервна система “, добави още доктор Вълков.

Целия епизод на подкаста може да чуете
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР