Не може да има ацетон в динята, най-вероятно става въпрос

...
Не може да има ацетон в динята, най-вероятно става въпрос
Коментари Харесай

Експерт: Не може да има ацетон в диня, най-вероятно е ферментация и развален плод

Не може да има ацетон в динята, най-вероятно става въпрос за негоден артикул, в който протичат процеси на ферментация. Това мнение изрази доктор Сергей Иванов, молекулярен биолог и специалист.
Той направи коментара си по отношение на инспекцията на Агенцията по храните на сигнал за купена любеница с ацетон на столичен пазар, публикуван в обществените мрежи и от актрисата Весела Бабинова. Със сигурност не е ацетон. Има две благоприятни условия - когато си купувате плод или зарзават, който е отвън сезон, извънредно евентуално е той да е третиран с химикал, който форсира узряването. Това най-вероятно са турски дини, а там се употребяват доста химикали, които не са позволени в Европейски Съюз. Но това е по-малката опция, разяснява Иванов.
По-голямата възможност е просто вътре да е протекла спонтанна ферментация, да е развалена динята, счита специалистът.
Няма ацетон в динята. Най-вероятно това е просто негоден артикул - доста постоянно развалените артикули миришат по чудноват метод. Миризмата на ацетон е просто вид ферментация, със същия триумф може да мирише на алкохол, изясни той.
Когато нещо мирише неприятно или необичайно, просто не го купувайте, посъветва той хората.
Рискова е продажбата на любеница на парче - това основава причина за насърчаване на бактериологични процеси, това основава предпоставки за по-бърза ферментация, изясни Иванов.
През зимата доматите са от Полша, напролет са от Турция. Много от ранните плодове са също от Турция. И когато ядете такива плодове и зеленчуци, не може да очаквате това да е естествен вид - нещо му има, нещо е направено, с цел да може той да пораства, да се форсира узряването, изясни специалистът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР