Не може да бъде определена конкретната причина за смъртта –

...
Не може да бъде определена конкретната причина за смъртта –
Коментари Харесай

Смъртта на майка и син във Варна остава загадка за шести месец

Не може да бъде избрана съответната причина за гибелта – това е заключението на правосъдните медици след 6-месечно следствие на кончината на майка и наследник във Варна. И на процедура, макар усилената работа на проверяващите, неналичието на справедливи находки вкарва досъдебното произвеждане в задънена улица.
45-годишната Илина Н. и 24-годишният ѝ наследник Кристиян Ж. са били открити мъртви в жилището си в квартал „ Победа “ във Варна на 1 февруари тази година. Проникването в дома им от униформени е било инициирано от родственици, които се опитвали безрезултатно да се свържат с Илина и Кристиян в продължение на повече от месец и половина.

Полицейският екип, който влезнал в жилището на първия етаж във вход Г на блок 4, заварва мъчно търпима картина. Не тъй като се натъква на страховита батална сцена – такава не е имало, в противен случай – всичко било изрядно подредено и чисто, а майка и наследник са застинали като че ли в спокоен сън. Жената била полегнала на една страна на леглото, с подпряна глава на дланта си.

А синът ѝ – на земята, също встрани, с леко присвити колене и лакти. Отблъскващото в ситуацията бил фактът, че телата са били към този момент в напреднала фаза на разлагане. Това е и повода да не може да бъде открита съответната причина за гибелта.

Проби били изпратени в Националния институт по криминалистика и криминология, само че анализът не посочил нищо – нямало токсични субстанции, тежки метали, опиати или каквито и да било токсини.

При първичния оглед не са открити никакви следи от принуждение или пък битка. Това е доказано и от заключението на правосъдните медици, направили аутопсията и изготвили съдебномедицинските експертизи.

Нямало е опаковки от медикаменти, които да свидетелстват за вероятно предозиране с лекарства. Установено е, че Илина и Кристиян са страдали от психологични болести, и двамата са се водили на доклад и са приемали лекарства, само че пробите не посочили нищо и в тази посока.

Репортер на БЛИЦ беседва на място с хора от жилищния вход, които обясниха, че майка и наследник живеели затворено и рядко се случвало някой да ги посети. Допреди година при тях живеела и майката на Илина и баба на Кристиян – Марияна. Жената работела на управителна позиция в банка и на процедура била индивидът, който се грижел за фамилията.

Дъщеря ѝ Илина в никакъв случай не е работила поради психическите си проблематични. Но съгласно съседите, а също и родини, с които беседва наш кореспондент, била извънредно възпитана, умна и креативна персона. Всъщност при нея психологичните отклонения не се усещали, до момента в който при Кристиян били по-силно изразени.

Марияна, която била финансовата опора в фамилията, в началото живеела в апартамент в кв. Младост, само че откакто се разболяла от тежко онкологично заболяване, се преместила при щерка си и внук си в жилището им в кв. Победа. Според съседи, преди да почине през декември 2019 година, подсигурила щерка си с активи в банкови сметки, също по този начин продала жилището в Младост. По думите им Илина загатнала, че бил продаден за към 35 – 40 хиляди евро.

Дори по телефона Илина и Кристиян контактували с малко хора. Роднината им Маргарита, която се явява тяхна вуйна, всяка вечер им звъняла, с цел да види по какъв начин са. Именно тя е индивидът, който посредством своята щерка подала сигнал в полицията, че от няколко дни няма никаква връзка с Илина и Кристиян. Маргарита нямало по какъв начин да отиде на място, тъй като се придвижва с инвалидна количка.

След като полицията открила гибелта на майката и сина, било формирано досъдебно произвеждане под надзора на наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура – Варна, тъй като към оня миг нямало никаква данни за закононарушение. Текстът по Наказателен кодекс е общоприетият за такива случаи – член 127 (подпомагане или склоняване към самоубийство).

Разследващ служител на реда от ОДМВР – Варна, провел серия от разпити с всички, които по някакъв метод са били съпричастни към живота на Илина и Кристиян.

„ Около два часа ме разпитва полицайката и деликатно всичко си записваше. Разказах ѝ всичко, което знам. За мен гибелта на Илинка и Кристиян остава безспорна мистерия и не мога да си я обясня “, описа пред наш кореспондент Маргарита. Тя не има вяра, че те биха могли да посегнат на живота си, тъй като били обезпечени добре и давала признаци, че са щастливи.

„ Мариянка се беше погрижила за тях. Имаха и пари, и парцели. Винаги им е угаждала, купуваше им скъпи телефони, таблети, лаптопи… всичко, което изискат “, споделя Маргарита.

И добави, че друга тяхна родственик, братовчедка на Илина, постоянно ги посещавала. Става въпрос за Любов, която няколко месеца след гибелта на Илина и Кристиян залепила необичайно обръщение на входа на блока в Победа.

Там се показва, че „ на 17 юли се означават 7 тъжни месеца от неустановената кончина “ на Илина и Кристиян. Странното е, че Любов е показала точна дата, и е забавно по какъв начин е я определила. А по думите на Маргарита Илина постоянно ѝ казвала: „ Лельо, Люси (Любов – б. а.) непрекъснато ми желае пари “.

Любов също е била разпитана от проверяващ служител на реда, само че няма събрани данни тя да е съпричастна към гибелта на Илина и Кристиян. Въпреки че няма съответна причина за гибелта, проверяващите са съумели да открият по кое време тъкмо са умряли майката и сина, и тази дата не подхожда с посочената в писанието на Любов.

Шест месеца телата на Илина и Кристиян са стояли непогребани заради обстоятелството, че не е била открита повода за гибелта, само че и тъй като никой родственик не е изискал да се погрижи за ритуала. С предписание на наблюдаващия прокурор са били заровени служебно.

Към момента той не се е срещнал със събраните материали по делото и отхвърли коментар по случая. Единственото, което съобщи пред БЛИЦ, беше, че съгласно доказателствата ще реши дали да приключи делото, дали да го спре за събиране на нови доказателства, или ще съобщи материалите на Окръжна прокуратура – ако има и минимум подозрение за закононарушение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР