Не мога да се произнеса как върви разследването на убийството

...
Не мога да се произнеса как върви разследването на убийството
Коментари Харесай

Йонко Кунчев: Не трябва да се допуска обществеността да търси следи и предмети, защото те не биха имали сила на доказателство

Не мога да се произнеса по какъв начин върви следствието на убийството в Русе, тъй като нямам съответна информация по отношение на процеса.  Чух, че са открити биологични следи от причинителя, което е доста, само че опциите за събиране на информация за причинителя са доста по-широки и те надалеч не се свеждат единствено до биологичните следи.
Това сподели за предаването „ Нещо повече “ по „ Хоризонт “  професор Йонко Кунчев – преподавал по „ Криминалистика “ във Варненския свободен университет

„ В криминалистиката има принцип, че държанието е отражение на личността. Когато знаем какво, по какъв начин и за какво е осъществено, това е една доста директна  насока за разкриването на причинителя “, сподели той и изясни, че съществуват и нетрадиционни способи за събиране на следи. Категорично не би трябвало да се позволява представителите на обществеността да търсят следи и предмети, тъй като по-късно те не биха имали мощ на материално доказателство, посочи експертът.

„ Нарушаването на процесуалните правила в редица случаи опорочава доказателството значение, тъй като, според Наказателно-процесуалния кодекс, обективната истина се разкрива по реда и средствата, планувани в кодекса. Не е просто „ де факто “, а би трябвало и „ де юре " ….

„ Гражданите, в случай че желаят да оказват помощ, биха могли да оказват помощ по различен метод, примерно, тези които посещават постоянно мястото, където е осъществено убийството, в случай че са виждали съмнителни лица, с тяхна помощ може да се изготви вербален портрет или компютърен портрет … “.

Преподавателят съобщи, че се надява „ да се направи всичко допустимо “ в границите на следствието,  тъй като постоянно неразкриването на случаи се дължи на липса на професионализъм.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР