Не мога да коментирам плановете на главния прокурор. Виждаме едно

...
Не мога да коментирам плановете на главния прокурор. Виждаме едно
Коментари Харесай

Министър Атанас Славов: Привърженик съм на идеята да няма главен прокурор

Не мога да разясня проектите на основния прокурор. Виждаме едно предпочитание да влезе в конкретика, да показа производства за корупция по висшите етажи на властта, които дълго време са държани в загадка. Интересно е какво го е предиздвикало да промени позицията си. Това съобщи министърът на правораздаването в предаването „ Още от деня “по Българска национална телевизия.

„ Заседанието на Висш съдебен съвет беше предизвикателство за мен. На съвещанието беше значимо да покажем, че това е един справедлив и обективен развой. Тези правила ще се съблюдават до момента в който аз ръководя Висш съдебен съвет “, акцентира той.

„ Имаше намеци, че решението е предизвестено, аз споделих, че министърът на правораздаването не бърза за на никое място, значимо е да се откри обективната истина. Това, което стана ясно след чуването на Борислав Сарафов и Ясен Тодоров, стана ясно, че и двамата са комуникирали с израелския специалист на местопроизшествието. Важно беше, че всяко доказателствено искане от основния прокурор беше позволено и прегледано, с цел да няма подозрения, че това е един обективен развой “, уточни правосъдният министър.

„ Благодаря на членовете на Висш съдебен съвет, че демонстрираха самообладание към моя метод на управление и бяха толерантни с мен “, разгласи Славов.

По думите му има още обстоятелства за изясняване към заплашителното писмо, предадено на основния прокурор на летището. „ То е било обещано от чиновник на прокуратурата. То демонстрира натискът в правосъдната система. Главният прокурор с функционалностите, които има по закон, работи смразяващо в правосъдната система. Като се разплетат всички форми на въздействие в правосъдната система, се надявам от ден на ден магистрати да излязат и да приказват “, призна министърът на правораздаването.

„ Има очакване в българското общество, че правораздаване ще има и то ще е без значение. Начинът да се отговори на това очакване минава посредством смяна в Конституцията. По-радикалният метод е да няма основен прокурор, другият е да запазим институцията, само че да има по-голям надзор. Към актуалното положение на конституционния спор ми се коства по-подходящо да използван по-щадящият метод, само че съм последовател и на по-радикалния “, сподели.

„ Най-важното е съдът да е самостоятелен. Защото каквито и дефицити да има в държавното обвиняване, рано или късно, те ще бъдат преодолени “, има вяра той.

" Аз съм част от политическа групировка, която се е противопоставяла години наред на господин Пеевски. Формацията ми не е гласувала за него. Предпочитам да има огромно парламентарно болшинство, с цел да минат бързо констритуционните промени, а не да се проточат 6 месец ", сподели правосъдният министър на въпрос дали го тормози поддръжката на Движение за права и свободи.

" Засега взаимни отстъпки не съм правил. Ако се стигне до някакъв неизпълним компромис, обвързван с конституционните промени, ще съм първият, който ще си подаде оставката ", зарече се Славов.

Според него България би трябвало да има постоянно ръководство и пътят към него минава през партньорства, без това да е съответна коалиция.

 

 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР