Не мога да кажа точна дата за връщане на учениците

...
Не мога да кажа точна дата за връщане на учениците
Коментари Харесай

Проф. Денков: Не мога да кажа точна дата за връщане на децата в класните стаи

Не мога да кажа точна дата за връщане на учениците в клас, без да е определен изпълнителят на доставката на тестванията, без да е ясно каква ще е организацията, без да сме пресметнали времето, в което ще подготвим тези, които ще вършат тестванията. Това сподели министърът на образованието и науката проф. Николай Денков пред Bulgaria ON AIR

" Това, което се появи в медиите, че от понеделник ще тръгнат децата - не е правилно. Опитваме се да влезем в другата седмица, само че е изцяло допустимо да отидем до 8 ноември, в случай че няма цялостен локдаун ", уточни министърът.

Министерството на образованието и науката (МОН) ще организира осведомителна акция за тестването на учениците, откакто стане явен типът на щадящия тест, който ще се ползва.

" Вариантите са два - или детето единствено да се тества с тампон от устата, или да изплюва слюнка в контейнерче . И двата вида се употребяват в чужбина, разликите са в това кой взима тестът и по тази причина изчакваме. Ако стартираме да обясняваме и за двата, хората ще се объркат ", означи проф. Денков.

Осигурени са бързи проби за всички възпитаници от 1 до 4 клас, само че наложителното тестване ще стартира там, където е спряно присъственото образование поради високата заболяемост - София и Пловдив.

" Зеленият документ " ще се изисква всъщност от учителите, само че тестванията за тях ще са безвъзмездни.

" Два са правилата, които съблюдаваме: Първият е, че за 1 до 4 клас присъственото образование е доста по-добро от онлайн образованието. Нашият фокус е да осигурим тази безвредна среда, в която родителите да се усещат спокойни, че децата могат да влязат в клас. Вторият принцип е, че това би трябвало да става непринудено. Не желаеме да стресираме родителите ", сподели Денков.

Той съобщил, че МОН ще употребява всички налични осведомителни канали, с цел да изясни на родителите целия развой на проучване. Всеки един родител ще има опцията да види и да прочете листовката на продукта.

Междувременно от ден на ден родители се оплакват от проблеми при отдалеченото образование.

" Притеснението е доста едва казано, това е прединфарктна обстановка ", сподели за БНР самотна майка на първокласник, която продължава да работи и е наела човек, който да се грижи за детето ѝ, до момента в който си извършва служебните отговорности.

Жената е обезпокоена освен финансово, тя счита, че детето ѝ няма да може да усвои добре образователния материал при отдалеченото образование.

" Сега би трябвало да бъде основана основата, той е в първи клас и те в този момент се учат да четат, ръководителите на групата посредством монитора ще им изяснява по какъв начин да четат и пишат ", уточни тя.

Майката на първокласника работи като сервитьорка, ваксинирала се е, с цел да може да упражнява специалността си.

" Това, което се случва от няколко години насам е, че се води война на идеологии, полезности. Това е война против здравия разсъдък със средствата на пропагандата и дезинформацията на всички равнища и за жалост тематиката за Covid-19 е една от тези пропагандни тези, които вървят ", разяснява Георги Богданов, изпълнителен шеф на Националната мрежа на децата. Той разяснява, че родителите са сложени в извънредно сложна обстановка поради отдалеченото образование на децата.

" Има доста други родители, които са двама и им е извънредно мъчно, само че за самотните родители, родителите, които имат работа, при която не могат да вземат отпуск или не могат да работят у дома е безусловно проблематично ", добави Богданов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР