Не мисля, че случаят с открития дрон край Тюленово може

...
Не мисля, че случаят с открития дрон край Тюленово може
Коментари Харесай

Ангел Найденов: Случаят с дрона не изисква извънредно свикване на КСНС

" Не мисля, че казусът с открития дрон край Тюленово може да бъде мотив за изключително привикване на Съвета по сигурността към Министерски съвет или на КСНС при президента. " Това съобщи пред БНР Ангел Найденов, някогашен министър на защитата.

Той посочи, че Съветът по сигурността към Министерски съвет е съвещателен и координиращ орган, само че към него има и оперативно звено, което не е належащо да се привиква, а да действа постоянно и да прави оценки на рисковете и на заканите най-малко ежеседмично.

По думите му опасности " за хората и за обитаемоте места на територията на разнообразни страни, които са наоколо до водещите се бойни дейности в Украйна, не се изключват от първия ден на започнатата от Русия война ".

" Отцепването на региона и защитата на периметъра, най-малко по първичната информация, е осъществено в границите на 20 до 30 минути. Това е ангажимент на силите на Министерство на вътрешните работи ", изясни той.

" Можехме да чакаме и би трябвало да чакаме, че екипът (обезвредил боеприпаса, прикован върху дрона - б.р.), откакто нищо не постанова да работи през нощта, най-малко на зазоряване да бъде в този регион. Тези екипи не работят единствено по ярко, само че явно, че нищо не е налагало да се работи изключително. Очевидно това не е профилиран военен дрон с бойна глава, не е дрон, който може да изстрелва ракети или бомби, не е дрон, предопределен да носи огромно количество експлозиви. Но подобен вид дронове не ги прави по-малко рискови при конфликт с твърда повърхнина, изключително за хората. Първоначалният оглед е подсказал на екипа по какъв начин да подходи и какъв метод на неутрализиране да избере. " – разяснява Ангел Найденов.

Според него, развиването на бойните дейности в Украйна, обстановката в Черно море и рисковете, които те носят, би трябвало да са обект на нараснало внимание и на непрекъснати разбори:

" Отдавна Черно море е зона на военни дейности. То се е трансформирало във военна зона, в която съществуват опасности и за свободата на корабоплаването, на нормалните търговски направления. Черно море се е трансформирало в самобитна сцена на директни конфликти, включително с предприемането на военни дейности против търговски кораби. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР