Председателят на Комисията по външни работи в британския парламент предупреди,

...
Председателят на Комисията по външни работи в британския парламент предупреди,
Коментари Харесай

Лондон: Има рискове от конфликти на Балканите - Русия иска да посее хаос

Председателят на Комисията по външни работи в английския парламент предизвести, че Обединеното кралство би трябвало да обърне повече внимание на Балканите на фона на рисковете от дестабилизация в този европейски район.

Депутатката от Консервативната партия Алиша Кърнс ще води спор за югоизточния район на Европа, като предизвести, че той може да се трансформира в място на " трети огромен световен спор ", наред с Украйна и Газа, в случай че не се подхващат превантивни дейности.

" Балканите са значими и в случай че ги пренебрегнем, ще се окажем с пожар на прага си ", сподели тя пред осведомителната организация ПА.

Кърнс добави: " Той има значение освен за европейската сигурност, тъй като всъщност е нашият уголемен заден двор и в случай че има рецесия на Балканите, ще я усетим тук, тя ще се отрази на всички нас; и не можем да си позволим трети световен, огромен спор, а тъкмо подобен би бил той. "

Кърнс уточни визитата на китайския президент Си Дзинпин в Сърбия през последните дни измежду събитията, които подсказват, че напрежението в района може да се увеличи.

В Сърбия на власт пристигна ново проруско държавно управление, което съгласно някои опасения може да докара до конфликти със Запада.

Дискусиите в Организация на обединените нации по отношение на формалното отбелязване на клането в Сребреница през 1995 година в Босна и Херцеговина също се оказаха противоречива точка, като Русия и Сърбия се пробваха да се опълчват на резолюция по този въпрос.

Междувременно Косово, което разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година, води договаряния за присъединение към Съвета на Европа, което е знак за по-близки връзки със западните страни.

Кърнс допусна, че Русия има намерение да сее безпорядък в района: " Става дума за основаване на колкото се може повече зони на спор. Изнасяла съм доста речи, в които съм говорила за това, че Русия, в случай че в Украйна проектите й се провалят, ще дестабилизира Балканите. "

Макар да призна, че английското държавно управление е ангажирано с настоящи политически старания в Украйна и Израел, наред с други места, тя предизвести за нуждата от предприемане на превантивни стъпки и на Балканите. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР