Не ми се умира. И въпреки че постигнах всичко, има

...
Не ми се умира. И въпреки че постигнах всичко, има
Коментари Харесай

Пиер Карден обича Жана Моро, но е влюбен в Ив Сен Лоран

„ Не ми се умира. И макар че реализирах всичко, има още какво да направя през живота си ”, споделя Пиер Карден, който умря на 98. Един от най-великите авангардисти в модата и поп арта на XX век трансформира футуризма в своя запазена марка. Артистът, изпреварил времето си, споделя „ Любимата ми дреха е тази, която изобретявам за живот, който към момента не съществува “ и пръв слага буквите си върху облеклата. Неговата империя постанова 800 патента за мебели, тигани за пържене, часовници, химикалки, парфюми, минерална вода, интериора на коли.  Всяка година печели по 1 милиард $ от продажби в 140 страни. Да е пръв в бизнеса за него е изкуство.

Роден е на 2 юли 1922 година в Тревизо, градче до Венеция, само че не след дълго фамилията се мести във Франция. На 14 стартира да шие, само че има още гении – факир е на сметките. През Втората международна война работи за Червения кръст, а по-късно чиракува в именитите ателиета на Елза Скиапарели и Кристиан Диор, като редом учи и архитектура. През 50-те основава стилната си къща, а измежду първите му почитатели са Бриджит Бардо и четиримата от „ Бийтълс “. Още през цялото време познавачите го назовават хамелеон и са запленени от  геометричните форми, с които превзема модерно пространството.  През 1953-та основава първата си сбирка за висшата мода и триумфът е обезпечен.  Пробива и с костюмите за кино лентата „ Красавицата и звярът ” на Жан Кокто. През 1954-та стартира роклята вид „ балон “. Първият му бутик за дами се назовава „ Ева “, а за мъже – „ Адам “. Той е първият френски дизайнер, който показва прет-а-порте сбирка през 1959 година. Формулата на триумфа му е безапелационна – „ от кутюр “ плюс конфекция.

Като всеки проектант, Карден непрекъснато влага в здания. Прочутата Bubble House се разгръща на повече от 1200 квадратни метра - с панорамен салон и 10 спални. През 1981-ва купува заведенията за хранене и хотелите от веригата „ Максим “ и уголемява бизнеса си в Лондон, Ню Йорк и Пекин. През 2001 година Пиер Карден купува руините на замъка Лакост над Екс ан прованс, който в миналото е бил населяван от маркиз дьо Сад, реновира го и провежда музикални фестивали там. „ Направил съм всичко! Имам даже лична вода. Ако някой ме помоли да направя тоалетна хартия, ще го направя. Защо не? ”, риторичен е Карден.

В началото на 60-те той се въодушевява от научната фантастика и кацането на Луната - и основава унисекс линията „ Cosmocorps ”. “Най-добрият ми спомен е облечен в скафандър, еднакъв с този на с Нийл Армстронг ”, връща лентата той. Не си пада по дънките – за него денимът е деспот, който унищожава творчеството. 

Пиер Карден е гей, чиито фикция и страст са подхранвани и от няколко съществени вдъхновения. Обича Жана Моро, макар че е влюбен в Ив Сен Лоран. Цял живот съжалява, че не се е оженил за актрисата. Но на млади години всеки е пристрастен във флирта с най-значимата си държанка – славата. Кинозвездата  влиза от роля в роля, а маестрото на стила от сбирка в сбирка, от провокация в провокация, от бизнес в бизнес. Двамата остават другари до последния мирис на Моро, която умира през 2017-та на 89 със 115 кино лентата в кариерата си.  Още една жена вамп кръстосва пътя си с Карден – германката Марлене Дитрих. Той я кани да гастролира в неговия спектакъл, където се случват дефилетата, само че тя отхвърля. Следват женски прищявки, които нервират Карден, и високи възнаграждения, които няма по какъв начин да го изплашат. Преди да заровят томахавката и  Синият ангел да подпише контракт за концерти, опъва до край нервите на корифея. Това не го стопира по време на подготовките да я обсипва с цветя. Общуването им като в „ Укротяване на опърничавата “ продължава, до момента в който Дитрих в действителност остарява. Както се знае, изпълнителката на „ Лили Марлен “ доживява до 90 и умира в Париж.  

Близък другар е с Джаки Кенеди. Карден е измежду дребното, които знаят до скандални детайлности всичко, което се случва между  президента и първата дама на Америка. Виртуозът на шика е единственият, който може да разсее тъмните облаци от лицето на бъдещата вдовица. Когато тя е в Париж, двамата са неразделни. Но не приема дарове от него, а единствено букети, чиито цени от време на време гонят тези на аксесоарите му. Разделят се, когато тя навлиза в орбитата на Аристотел Онасис, само че нежността между  тях остава. 

Сред фаворитките на Карден е и Раиса Горбачова, с която се срещат доста преди Михаил Горбачов да стане президент. Тя мощно го впечатлява с вродената си грациозност и изтънчено държание - сдържана в обществото и сърдечна на четири очи. Дружбата им продължава до гибелта на Раиса. Великата балерина Мая Плисецкая е другата рускиня в нежната сбирка на Карден. Той я гледа в „ Кармен “ и полудява по изяществото й.  Запознава ги министърът на културата Екатерина Фурцева – и Карден стартира да се грижи за формалните тоалети на международната прелест.

Пиер Карден ще бъде заровен в гробището Монмартр в Париж, написа " Фигаро ". Датата на печалната гала обаче не се оповестява от околните му. На нея ще участват единствено близки роднини. Според изданието в края на януари в столицата ще се състои заупокойна работа. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР