Не искаме Северна Македония да променя историята, а да каже

...
Не искаме Северна Македония да променя историята, а да каже
Коментари Харесай

Захариева към македонците: Спрете да лъжете

Не желаеме Северна Македония да трансформира историята, а да каже истината. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. „ Няма по какъв начин да направиш компромис с истината. Аз доста пъти съм казвала, че ние не желаеме да вършим компромис с истината. Той и самият Гоце Делчев е казвал доста пъти, че е българин. Това, което за мен е неуместно и наблягам, че не е предложение на тяхното държавно управление, беше за общото празнуване на Гоце Делчев на 7 октомври. Много българи даже не я знаят тази дата, тя е най-голямото изменничество и няма по какъв начин да го честваш “, уточни външният министър и изясни, че на 7 октомври под напън на Сталин Георги Димитров изпраща костите на Гоце Делчев в Скопие.

„ Това предложение е парадокс “, разяснява Захариева пред bTV. Тя уточни, че държавните управления на България и Северна Македония биха желали да видят доста по-бързи темпове в работата на Комисията по исторически въпроси. „ Защото те не престават да лъжат децата си, а няма по какъв начин да се опитваме да ги възпитаваме във подправен шовинизъм. България няма искания към историята на Македония след 1944 година “, разяснява тя.

„ За миналите 30 години не сме имали такова развиване сред двете страни, каквото се случва през последните няколко години “, уточни външният министър. По думите й, договарянията били сложни, само че се виждала смяна в връзките. „ Но те би трябвало да кажат истината. Ние не желаеме да трансформират историята, а просто да кажат истината. И по тази причина толкоз се фокусираме върху учебниците - тъй като до момента в който не престават да възпитават учениците си във подправен шовинизъм, нищо няма да се промени. Въпросът е да стартира смяна в манталитета “, акцентира тя.

„ Дали ще има промени в кабинета и в ГЕРБ може да каже единствено министър председателят Бойко Борисов. Промените в едно държавно управление и партия са нещо изцяло обикновено. Мисля, че сме покрай сделка за изтребителите F-16. Цената, която се загатва в медиите, не е крайната. Тепърва предстоят още договаряния. Процедурата в Съединени американски щати е доста по-различна в сравнение с в България. Българските летци заслужават най-хубавото и аз съм уверена, че ще го получат “, сподели още външният ни министър. „ В България нямаме регистрирани бойци, които са се сражавали в Сирия или Ирак на страната на „ Ислямска страна “. Това, че ИД е разгромена не значи, че борбата е извоювана. Всички би трябвало да бъдем доста деликатни “, сподели Захариева, разяснявайки тематиката с вербувания от " Ислямска страна " 16-годишен възпитаник от Пловдив.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР