Не имало натиск отвън за въвеждането на зеления сертификат в

...
Не имало натиск отвън за въвеждането на зеления сертификат в
Коментари Харесай

Не е имало натиск отвън за въвеждане на зеления сертификат, увери премиерът

Не имало напън извън за въвеждането на зеления документ в България, сподели през днешния ден министър председателят Стефан Янев в стартирана от служебното държавно управление самодейност във Facebook " Властта приказва! Открито ". В продължение на час и 10 минути той дава отговор на въпроси на жители и публицисти, като към половината от време отиде за въпроси, свързани с ограниченията за ограничение на разпространяването на COVID-19.

В отговор на въпрос министър председателят акцентира, че се зачитат мненията на всички хора и по тази причина никой не е каран принудително да си постави ваксина.

" Ако някой шеф си е разрешил да сложи условие за наложителна имунизация, това не влиза в никакви правила, които страната е дала и отношение може да вземе Инспекцията по труда ", сподели Янев.

Стефан Янев още веднъж призна, че въвеждането на зелените серигификати е станало доста бързо и хората не са били готови. Той сподели още, че стремежът на кабинета е да подкрепи и да резервира положителното развиване на стопанската система, което е почнало през лятото.

Инфекцията може би е стигнала плато

Янев за следващ път акцентира, че всички старания на служебния кабинет са да не се стигне до цялостно затваряне. " Това е последна мярка, която желаеме да избегнем. Да не се стигне до нея работим още от първия длъжностен кабинет, когато се промени цялата методика за противопоставяне на COVID-19. През лятото ограниченията реализираха задачата си, сега се ползват нов вид ограничения ", сподели Янев.

Той уточни, че след приемането на последните ограничения има по-голям размер от хора, които се тестват на дневна база - към 50-60 хиляди. Това давало опция да се следи по-добре обстановката и да се взимат съответни ограничения. " Наблюдаваме постигане на плато на инфекцията, нека през идващите дни се удостовери това ", сподели още Стефан Янев. Той разгласи, че изборите ще се проведат както е планувано на 14 ноември.

Попитан какви са критериите за въвеждането на цялостно затваряне и не са ли те спорни, министър председателят разяснява, че по този начин наподобява поради предизборната акция, само че не влезе в конкретика, при какви условия може да се стигне до такава стъпка.

Решението за тестванията за антитела ще се вземе идната седмица

" Надявам се доникъде на идната седмица да има изясненост дали може, или не може да се признават проби за съществуване на антитела, за приемане на зелен документ, сподели още министър председателят Стефан Янев. Той разясни, че и през днешния ден специалисти се събират на полемика по тематиката.

Янев повтори тезата на здравните управляващи, че в международен мащаб тези проби не са приети, а решението в България не е политически въпрос.

Офертите за тестванията за учениците се отварят на следващия ден

Утре следва отварянето на офертите за доставка на щадящи проби за инспекция на децата дали не са заболели от COVID-19, сподели министър председателят Стефан Янев. " След като се види какви са опциите за бърза доставка и се реши в какви периоди може да стане тя. Предполагам, че идващите десетина дни децата могат да се върнат в класните стаи ", посочи министър председателят. Той акцентира, че всяко семейство може да избере детето му да си остане у дома и да се образова онлайн.

Още няма данни какъв брой от държавните чиновници са имунизирани

Още няма цялостна статистика каква част от работещите в министерствата са имунизирани, призна Стефан Янев. Част от ведомствата към този момент били обобщили данните, които би трябвало да се появят на техните уеб сайтове. " За Министерски съвет тази момента картина не е подготвена, като данни може би ще има идната седмица ", разясни Янев.

Ще се обезпечат до 100 нови кревати за интензивно лекуване

Всичките ни старания са в посока да се основат условия здравната система да не изпадне в колапс, означи министър председателят. Той напомни, че в страната има открити над 10 хиляди ковид-легла. Отделно има 930 кревати за интензивно лекуване.

Стефан Янев уточни, че не е нужно увеличение на общите кревати, само че се търсят благоприятни условия за обезпечаване на нови за интензивно лекуване. Очаква се те да са сред 60 и 100. Системата работи в предсказуеми граници, само че казусът е човешкият капацитет, сподели министър председателят.

Каква е икономическата обстановка в страната съгласно Стефан Янев вижте

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР