Не и не, категорично пише PopSci. Въпреки че гледката на стария

...
Не и не, категорично пише PopSci.
Въпреки че гледката на стария
Коментари Харесай

Могат ли наистина змиите да бъдат хипнотизирани с музика?

Не и не, изрично написа PopSci.

Въпреки че гледката на остарелия индиец, който като че ли омагьосва надигащата се от делвата отровна змия е много известна и по едно и също време красива и стряскаща, омайването на влечугото няма нищо общо с музиката.

Тайната в действителност се крие в пунджи - тръстиковия инструмент, сходен на дудук, който музикантът размахва. Змиите нямат външни уши и не могат да чуват други с изключение на нискочестотни звуци, само че когато видят нещо заплашително незабавно се изправят и застават в защитна поза.

" Движенията на змията са изцяло свързани с индивида, който свири на пунджи ", изяснява Робърт Дрюс, специалистипо херпентология в Научната академия на Калифорния в Сан Франциско. " Той се поклаща и змията се поклаща ".

" Въпреки че животните наподобява реагират на това, което ние назоваваме музика, по какъв начин бихме могли да знаем какво в действителност си мислят те? ", пита Бърни Краузе, музикант и откривател на музиката. " Някои музиканти са свирили даже на делфини и на косатки. У тези животни се поражда любознание по отношение на това какво се случва, какъв е този тон и от къде идва ". През 1985 година Краузе е част от избавителна група, която съумява да прибере назад загубен кит в делтата на река Сакраменто точно благодарение на възпроизвеждането на записани звуци от други китове.

" В това отношение хората не са били по-различни от животните ", продължава той. " Ние открихме нашата музика от света на заобикалящата ни природа и даже през днешния ден на някои места по света не престават да съществуват хора, които пеят с природата, а не за нея и на нея. Такива са членовете на племето Калули от Папуа Нова Гвинея. Те смесват своите песни със звуците на гората, което е методът, по който човечеството за пръв път е разкрило полифонията. Омайването на змиите вероятно е почнало по същия метод - с пеене и танцуване дружно с тях. Но това е било преди хиляди години преди въобще да сме знаели, че змиите даже не могат да ни чуят ".

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР