Не e ясно по какви критерии са били набелязани населените

...
Не e ясно по какви критерии са били набелязани населените
Коментари Харесай

Биляна Гяурова: Няма яснота по какви критерии се закриват 11 районни прокуратури



Не e ясно по какви критерии са били набелязани обитаемоте места, в които се закрива локалната прокуратура. Това сподели в предаването " Преди всички " Биляна Гяурова от Българския институт за правни начинания:   
„ Поне за мен не е известно да е било направено някакво проучване или по-сериозен разбор на това какво постанова нуждата тъкмо в този момент в тези 11 обитаеми места да бъдат закрити тези прокуратури. “

В три от единайсетте обитаеми места, чиято прокуратура ще бъде закрита, локалната общност се подвига на митинг. 

" Когато се взима решение да се закрива дадена прокуратура или съд, въобще да се прекроява така наречен правосъдна карта на страната, би трябвало да бъдат взети поради най-различни фактори – стопанска система, демография, инфраструктура, развиване на електронното правораздаване, просвета, в случай че щете ", изясни Биляна Гяурова. Тя припомни предлагането на специалисти да има специфичен закон за правосъдната карта на страната, тъй като тя визира доста и най-различни публични връзки:

" Не може просто по този начин, с една писмо, хората да бъдат сложени пред приключен факт. Има нещо, което се споделя правдивост на процеса и това е отвън чисто правната сфера. Справедливост на процеса значи, когато се оферират непопулярни ограничения, а в тази ситуация те напряко се постановат – значи да се планува една осведоменост на обществеността, да се търси противоположна връзка. В случая прокуратурата някак третира представителите на локалната власт като подопечни и им изпраща едно писмо, в което им споделя: „ Sorry, от на следващия ден към този момент няма да имате прокуратура. “

Гяурова дефинира като " супер проблематично " приемането на решението за закриването на 11-те прокуратури с единогласие от Висшия правосъден съвет:

" И един подобен сериозен въпрос като прекрояването на правосъдната карта може да мине тихомълком. Често пъти съдът и прокуратурата в действителност съставляват единствените стълбове на държавността в тези дребни градове, където е закрита болница, учебно заведение, полицейски сектор и така нататък "

Биляна Гяурова изрази опасенията си протичащото се с прокуратурата " да не се трансферира по безусловно автоматизиран метод и върху съдилищата ".

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР