Не е ясно какво точно ще се плаща на медиците

...
Не е ясно какво точно ще се плаща на медиците
Коментари Харесай

Проф. Балтов: Не е ясно какво точно ще се плаща на медиците на първа линия

„ Не е ясно какво тъкмо ще се заплаща на медиците на първа линия. Не получихме прецизен и явен отговор от здравния министър “, съобщи пред Българска национална телевизия проф. Асен Балтов, народен представител от ГЕРБ и някогашен шеф на „ Пирогов “.

По думите му заплащанията са три типа. Допълнителните хонорари в размер на 600 лв. месечно за лекари, 360 лв. за медицински сестри и 120 лв. за санитари би трябвало да се заплащат до края на юни – три месеца след пандемията.

„ Оказа се, че по този начин е изработен Законът за изключителното състояние, че би трябвало да се промени, с цел да се платят тези пари. Има обезпечени пари в бюджета, само че няма юридически механизъм, по който да се дадат “, сподели Балтов.

Другите спомагателни средства – 1000 лева, не е ясно от кое място ще дойдат, сподели той. Те се разделят сред второстепенните разпоредители – РЗИ, центрове за незабавна помощ и лечебните заведения, където са медиците на първа линия. Балтов счита, че тези 1000 лева за първа линия ще отпаднат за лечебните заведение, без значение че не престават да лекуват заболели с COVID- 19. Предполага, че през бюджета на Министерство на здравеопазването ще бъдат дадени пари на второстепенните разпоредители.

Категорично се знае, че персоналните лекари от през днешния ден не получават спомагателните пари за коронавирус, сподели още някогашният шеф на „Пирогов“.

„ Прави се опит за основаване на механизъм, тъй че, повдигайки цените на пътеките, вътре да влязат тези пари за първа линия. Знае се, че тези 25% ще влязат от 1 януари. Това не подкрепя най-зависимите лечебни заведения, които бяха залети с Ковид през последните 2 години. Оказва се, че лечебни заведения, които са си работили умерено, ще получат доста повече пари, в сравнение с държавните лечебни заведения, които са лекували коронавирус пациенти “, сподели той.

По думите му от ГЕРБ са предложили да се остави леден запас, който да компенсира това, което през последните 3 месеца НЗОК отхвърли да заплаща на държавните лечебни заведения с най-вече коронавирус пациенти.

Проф. Балтов счита още, че коронавирус рецесията не се ръководи.

„ Абсолютно е оставена на автопилот. Ваксинацията също, без значение че се разгласи нова акция „ Плюс мен “, не виждам да има нарастване. Вчера има сложени 50 първи дози. 10.3% от популацията е с бустерни дози и по-малко от 30% е с две дози. Премахвайки всевъзможни ограничения освен това ниско равнище на имунизация, тази зараза непрекъснато ще се предава. Тя се предава по въздуха, не можем да я скрием“, сподели Балтов.

Според него има неща в анулацията на ограниченията, които поддържа, само че прикани към момента да не се отпускаме.

„ Дори през днешния ден 8.2% от случаите са позитивни. Има към 2000 пациенти в лечебните заведения и към 220 са в интензивните отделения. Пандемията свършва, само че COVID-19 още съществува. Трябва да имаме лампичка, която да свети, че не всичко е свършило“, сподели Балтов.

Той счита също, че не би трябвало да се задължават лечебните заведения, които нямат коронавирус отделения, да се занимават с COVID-19. Ако пациентите са намалели, те би трябвало да се поемат от инфекциозните лечебни заведения. Останалите лечебни заведения би трябвало да се освободят от тази активност, сподели Балтов.

„Притеснително е, че ще продължат да се поддържат такива отделения, което ще докара до рестрикция на други заболели и застраховане с личен състав, който би трябвало да се грижи без значение какъв брой пациенти има. Пандемията може да е предходна, само че инфекцията съществува и би трябвало да бъдем предпазливи“, сподели още проф. Балтов.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР